Columns

Dichtbij Apeldoorn, tussen Hoog Buurlo en Kootwijk, ligt midden tussen de bossen op de Veluwe en de heide het bijzonder gebouw Radio Kootwijk. Dit gebouw is een monumentaal Radio zendstation, en heet ook wel  "De Kathedraal van de Veluwe" of "De Sphinx". Van verder weg lijkt het pand wel op een kathedraal en qua vorm lijkt het weg te hebben van een sphinx.

 

Het bouwwerk dateert uit 1923 en is ontworpen door architect JM Luthmann.
In de 20e eeuw vormde het zenderpark een belangrijke communicatieverbinding tussen Nederland en Nederlands-Indië. Binnenin het gebouw bevindt zich een enorme hal, waar de nodige apparatuur hiervoor stond.
In de jaren 50 deed het ook nog dienst voor radio-astronomisch onderzoek.
In 1980 werd de grootste zendmast neergehaald. In 1999 verloor het zijn zend functie.

 

Het hoofdgebouw, "De kathedraal" genaamd is een Rijksmonument in art deco stijl. Inmiddels heeft het vele malen als decor gediend in films, video clips, of zijn er uitvoeringen voor toneel of concert.
Op de open monumenten dag is het complex ook binnen te bezichtigen en is het een bezoek meer dan waard.
Het gebouw kan dan bezocht worden, er vindt nog steeds radio uitzending plaats, nu van een locaal radio station, de hal kan bezichtigd worden, inclusief een tentoonstelling over de geschiedenis van het gebouw, en nog wat hoger kan men in de "kathedraal" klimmen voor een uitzicht op de omgeving..

Nieuwe reacties

01.11 | 18:50

Mooi verhaal.

09.08 | 16:13

Een mooi verhaal. Ik vermoede al dat hij naar de Noordkaap ging. En ook gelukkig
dat de mist oploste

07.06 | 16:06

Het is een mooi verhaal, je waant je in Noorwegen

24.11 | 23:33

Ben al een tijdje op zoek naar het boek Heelal van Anwb.
Waar An ik dit boek nog vinden?