Columns

Helsinki, de hoofdstad van Finland.

Helsinki ligt heel mooi aan zee, heeft zijn eigen haven en is er veel vertier rondom zo'n haven, vele boottochten kun je er maken naar diverse bestemmingen. We begonnen in 2011 de eerste dag van de vakantie in Helsinki, en sloten de vakantie af met een paar dagen in Helsinki.We maakten een boottocht naar Suomenlinna. In het verleden was hier een vesting die in meerdere oorlogen dienst deed als basis. Vestingmuren, wallen, kanonnen, worden nu omringd door natuur en is het eiland beschermd door Unesco. Het is een heerlijk eiland om er te wandelen, met mooie uitzichten op zee en Helsinki.
Op het Senaatsplein staat de Dom. Door de hoge ligging en de opmerkelijk witte koepel bepaalt het stadsgezicht van Helsinki. De Dom kan dan ook vanaf vele plaatsen gezien worden. Ik gaf de Dom de titel "de Sacre Coeur van Helsinki", omdat ze zo wit is. Binnenin de Dom was het maar een kale, saaie bedoening.
Op de boottocht, terug varend naar Duitsland, bleek dat we nog lang de Dom vanaf zee konden zien..

 

Met een hop on hop off bus verkenden we Helsinki. 2 buslijnen rijden door de stad, en op meerdere plekken kun je uit en weer in stappen om zo het e.e.a. te bekijken. O.m. het Sibeliusmonument. Stalen buizen aan elkaar gelast, het wel een enorm orgel. We reden langs het Olympisch stadion. We liepen langs het parlementsgebouw, naar de tempelkerk of de rotskerk. Deze was in een rots gebouwd. Binnen de kerk werd gebruik gemaakt door de lichtval van buitenaf, prachtig licht dan ook. De muren waren van rots, steen. Het oogde erg mooi..
2 pogingen gedaan om de Uspenski kathedraal van binnen te zien. Aangezien dat niet is gelukt, moeten we nog een keer terug om dit alsnog te doen..

 

Tenslotte; we adopteerden restaurant Kapelli als stamrestaurant. Het pand was mooi, met glazen nissen, bijna een monument. Goed voor koffie o.i.d. met gebak, of salades, of eventueel diner.
De vraag is niet of ik nog eens naar Finland weer ga, maar wanneer..

Nieuwe reacties

01.11 | 18:50

Mooi verhaal.

09.08 | 16:13

Een mooi verhaal. Ik vermoede al dat hij naar de Noordkaap ging. En ook gelukkig
dat de mist oploste

07.06 | 16:06

Het is een mooi verhaal, je waant je in Noorwegen

24.11 | 23:33

Ben al een tijdje op zoek naar het boek Heelal van Anwb.
Waar An ik dit boek nog vinden?