Columns

Een icoon, of icon: iemand die zijn of haar talent gebruikt om de wereld mooier te maken. Tegelijk zou een icon ook wel eens omstreden kunnen zijn, immers : hoge bomen vangen veel wind. Allicht het begin van een aardige reeks.

 

Deze keer : de popartiest Elton John.

Tot jaren terug stond Elton John ook bekend om zijn flamboyante creaties tijdens zijn concerten; pruiken en brillen wisselden elkaar in rap tempo af. Tekstschrijver Bernard Taupin gaf wel eens aan daar moeite mee te hebben. Hij had eens een vrije serieuze tekst geschreven (sorry seems to be the hardest word) en Elton zong het nummer eens gekleed in een Donald Duck pak..

 

De jongste jaren zijn de verkleedpartijen voorbij.
Als sinds jaar en dag is van Elton John bekend dat hij homosexueel is, hij trouwde met zijn vriend. Jaarlijks organiseert hij een white tie en tiara ball, hiermee verzamelt hij geld in, samen met zijn eigen stichting ter bestrijding van het hiv virus en de ziekte aids.

 
Elton John zelf is hierbij geinspireerd door Ryan White, die 17 jaar geleden overleed aan de gevolgen van aids. In de jaren 80 was hiv nog een onbekend virus. Ook mij kwam het voor dat het door veel overheden werd aangemerkt als "homo" ziekte en werd het daarmee onderschat. In 1983 werd de ziekte als aids vastgesteld.


White leed aan hemofilie, een ziekte waardoor je bloed niet stolt. Hij was geinfecteerd na behandeld te zijn voor zijn ziekte. White's school liet hem niet meer toe, zelfs niet na een door hem gewonnen rechtszaak. Hij volgde onderwijs in Cicero, Indiana, op die school was wel ruimte voor voorlichting over hiv. Elton John kocht er een huis voor zijn familie. White groeide uit tot boegbeeld van de aidsbestrijding en bewustwording. Hij gaf zelf onderwijs en legde uit dat iedereen aids kan krijgen. Mede door White werd de ziekte erkend.

In 1990 werd de Ryan White Art Care als wet aangenomen in de USA. Deze wet is de basis voor het steunfonds dat het voor aidspatienten mogelijk maakt medische behandeling te krijgen. Ryan White overleed op 8 april 1990 na een longenontsteking als gevolg van zijn ziekte. Elton John zong op zijn begrafenis.

Daarmee is Elton John terecht een icon. Voor mij is Elton John een artiest, bekend in mijn persoonlijke smaak. Ik heb meerdere CD's van hem en indrukwekkend was zijn optreden tijdens de begrafenis van Lady Diana. Op zijn best is hij in de rustige nummers, hij schreef mooie muziek voor the Lion King. Ik sluit met een fragment uit "don't let the sun go down on me", een song die het bekendst werd in de duet uitvoering samen met George Michael:


"Don't let the sun go down on me.
Althoug I search myself, it's always someone else I see
I'd just allow a fragment of your life to wander free
but losing everything, is like the sun going down on me."

Nieuwe reacties

01.11 | 18:50

Mooi verhaal.

09.08 | 16:13

Een mooi verhaal. Ik vermoede al dat hij naar de Noordkaap ging. En ook gelukkig
dat de mist oploste

07.06 | 16:06

Het is een mooi verhaal, je waant je in Noorwegen

24.11 | 23:33

Ben al een tijdje op zoek naar het boek Heelal van Anwb.
Waar An ik dit boek nog vinden?