Columns

Christina Kirchner, presidente van Argentinië, had er geen moeite mee om vergeleken te worden met een illustere voorgangster in de Argentijnse geschiedenis, Eva Perron.
Weken lang zat Nederland aan de buis gekluisterd om te kijken welke musicalzangeres/actrice de rol zou krijgen in de Nederlandstalige musicalversie van Evita, over het leven van Eva Perron. De musical stamt uit de jaren 70, toen nog Engelstalig en was het nummer Don't cry for me Argentina een nummer 1 hit voor Julie Covington.

 

Met zoveel aandacht voor deze persoon, is er wel wat aan de hand. Tijd voor een plaats in de rij van de iconen.
Maria Eva Duerte leefde van 7 mei 1919 tot 26 juli 1952, werd geboren in Los Lobos. In Buenos Aires werd ze actrice, en rees haar ster. Halverwege de jaren 40 trouwde ze met Juan Perron. In 1946 werd Perron tot president gekozen, en in de rol van First Lady, laat zij haar stem horen voor de minder bedeelden in de maatschappij. Vrouwen krijgen stemrecht, zij beroerde de massa en liet zich aanspreken met Evita. Tegelijk was haar optreden een doorn in het oog van de elite, politici en vooral de militairen. Ze hield van de aandacht, ze wilde de ster zijn, en velen zagen een ster in haar.

 

Ze ging ook op voor het vice presidentschap. De militairen zetten toen Perron zwaar onder druk daarvan af te zien, en dat gebeurde ook.
Eind 1951 werd bij Evita baarmoederhalskanker geconstateerd. Behandelingen sloegen niet aan, en na een lang ziekbed overleed ze op 26 juli 1952. Haar dood bracht een massa op de been die voor Argentinië ongekend was. Doch ook werden er champagneflessen ontkurkt door de elite of militairen, zo wil het verhaal..
De scheidslijn tussen goed en kwaad is moeilijk te ontdekken bij Evita, ze deed veel voor het volk, maar wilde de aandacht erg graag. Opmerkelijk was ze hoe dan ook.. Iedereen mag zijn eigen oordeel geven..

Nieuwe reacties

01.11 | 18:50

Mooi verhaal.

09.08 | 16:13

Een mooi verhaal. Ik vermoede al dat hij naar de Noordkaap ging. En ook gelukkig
dat de mist oploste

07.06 | 16:06

Het is een mooi verhaal, je waant je in Noorwegen

24.11 | 23:33

Ben al een tijdje op zoek naar het boek Heelal van Anwb.
Waar An ik dit boek nog vinden?