Columns

Bij één of andere benoeming van Johan Cruijff verscheen op de site van de supportersclub van voetbalclub AJAX, de volgende tekst: "Beste Johan, die in de Arena zijt, Uw naam worden geheiligd, Uw rijk komen, Uw wil zal geschieden zoals vroeger, Geef ons alsjeblieft onze club terug, en verlos ons van het kwade, Jaakke."
Eind april 2012 werd Johan Cruijff 65.
Een goden zoon, ook wel el Salvador (de verlosser) genoemd. Hij kwam om AJAX te verlossen, hij zag ook, en gaf de opdracht toen weer terug. Ik heb het over voormalig voetballer Johan Cruijff, trainer, commentator. Zelden gaf een benoeming zoveel stof, zoveel motivatie, ook de benoeming in de vorige raad van bestuur van Ajax.  Maar de vreugde duurde niet heel lang.

 

Johan Cruijff, door heel voetballand aanbeden, eigenlijk door niemand omstreden. Een icoon dus. Of is dat niet zo? Had er hier een collumn moeten staan over bijvoorbeeld bondscoach Marco van Basten, of een andere trainer, denk aan Guus Hiddink.
Al als voetballer kreeg Cruijff menig liefhebber op de knieën, spelend als nummer 9 bij AJAX won hij vele titels, zijn techniek gold als sprankelend. Als trainer werd hij bij Barcelona wereldberoemd door de landstitel en de Europacup te winnen. El Salvador werd hij daar genoemd, de verlosser. Cruijff is iemand die graag spreekt en ook als commentator werd binnengehaald en sierde hij menig uitzending (ook op tegels!) met beroemd geworden uitspraken, niemand kon daar aan tippen. Niemand geeft dan ook tegengas. Aan de blik van Tom Egberts zie je dat hij Cruijff niet snapt, en toch zegt hij dat niet: arme Tom!

 

Cruijff gaat verder dan alleen maar dat. Er is de Johan Cruijff Foundation, die kinderen laat sporten en spelen. "Sport en spel is leuk, gezond, integreert en brengt respect bij voor anderen. Daarom is sport belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. De Johan Cruijff Foundation initieert en ondersteunt al sinds 1997 projecten die sport en spel stimuleren en werkt daarbij samen met verenigingen, sportbonden, gemeentelijke instanties en overheden. Immers: "Alleen kun je niets, je moet het samen doen".

 

Geboren in 1947, deze JC. Velen doen alsof hij de andere JC is, Jezus Christus, Julius Caesar. De site NU riep vorig jaar Johan Cruijff uit tot meest invloedrijke persoon op voetbal gebied.
De aanbidding met als vergelijk JC, gaat mij te ver, zijn spel zal altijd boeiend blijven om weer te zien, zijn prachtige uitspraken "om in te lijsten" zullen een genot blijven om te horen.
Voor mij geen god, geen godenzon, wel een boeiend en interessant mens (ofschoon ook niet altijd), en hooguit een voetbal icoon.

Nieuwe reacties

01.11 | 18:50

Mooi verhaal.

09.08 | 16:13

Een mooi verhaal. Ik vermoede al dat hij naar de Noordkaap ging. En ook gelukkig
dat de mist oploste

07.06 | 16:06

Het is een mooi verhaal, je waant je in Noorwegen

24.11 | 23:33

Ben al een tijdje op zoek naar het boek Heelal van Anwb.
Waar An ik dit boek nog vinden?