Columns

Koningin Beatrix werd koningin in 1980. Zij siert op menig postzegel, er zijn vele portretten van haar. Zij is het gezicht bij menig staatsbezoek, mensen kijken naar haar op en in grote getalen gaan de mensen naar de plaatsen die de koningin bezoekt. Kortom: een icoon.

 

Beatrix ontpopte zich als een moderne koningin. Ik heb me laten vertellen dat zij voor haar personeel niet heel gemakkelijk is, maar dat zij ook voor zichzelf veel verwacht qua presteren in haar koningin zijn. Zij neemt haar ambt serieus, en wil dat ook zo goed mogelijk doen: fouten kunnen niet getolereerd worden. Naar de mensen toe blijft ze toch wel afstandelijk, zo hoorde je eerst.

 

Toch is zij ook een sympathieke persoon, die gemeende belangstelling voor de mensen heeft. Haar bezoek aan Enschede, destijds getroffen door die verschrikkelijke vuurwerkramp maakte veel indruk op mij. Natuurlijk werd haar verschijnen daar verwacht, maar niemand kan invullen hoe zij zoiets moet doen. Maar ze was er, en trachtte al haar warmte te geven aan de mensen daar. In al haar zakelijkheid draag ik haar toch een warm hart toe. Het is haar van geboorte af aan zo geleerd.

 

Er wordt wel al gespeculeerd over haar troonsafstand.
M.n. haar soms zakelijke manier van doen roept wel eens kritiek op.
Toch heb ik heel veel respect voor haar, en vooral de recentste gebeurtenissen rondom haar zoon Friso, hoe zij door gaat, roept respect op. Natuurlijk, het leven gaat door, en het wordt van haar verwacht, maar zij doet het toch en de wijze waarop, getuige de Koninginnedag van 30 april 2012, maakt haar tot een sterke vrouw.

Nieuwe reacties

01.11 | 18:50

Mooi verhaal.

09.08 | 16:13

Een mooi verhaal. Ik vermoede al dat hij naar de Noordkaap ging. En ook gelukkig
dat de mist oploste

07.06 | 16:06

Het is een mooi verhaal, je waant je in Noorwegen

24.11 | 23:33

Ben al een tijdje op zoek naar het boek Heelal van Anwb.
Waar An ik dit boek nog vinden?