Columns

De derde maandag van januari is een Amerikaanse feestdag. De verjaardag van de op 4 april 1968 vermoorde Martin Luther King wordt dan herdacht. De feestdag vindt altijd plaats rond zijn verjaardag, 15 januari, en zorgt voor een lang weekend vol herdenkingen en feestelijkheden. In de kleinste Amerikaanse gehuchten worden vredesoptochten gehouden. Mensen komen samen in de kerk om er te bidden en te ontbijten.

 

Martin Luther King was een christelijke dominee uit Montgomery, Alabama. In de Verenigde Staten leidde hij in augustus 1963 een vredesmars van 250 000 mensen naar de stad Washington, waar hij een bezielde toespraak hield, beroemd geworden onder de naam "I have a dream".

 

Martin Luther King jr. zag het als zijn levenstaak om langs vreedzame weg vrijheid en gelijkheid voor de zwarte mensen in Amerika te bewerkstelligen. De organisatie voor gelijke burgerrechten behaalde onder zijn leiding vele overwinningen op de segregatiewetten. Deze wetten hielden de zwarten van de blanken gescheiden en gaven alleen rechten aan de blanken. Martin Luther King leerde de mensen om te demonstreren zonder geweld. Hij was een voorstander van de 'sit-ins', vreedzaam bij elkaar zitten voor een regeringsgebouw of op een plaats die alleen voor blanken toegankelijk was. Twaalf jaar lang werd dominee King bedreigd met gevangenschap, geweld en de dood, maar hij bleef strijden voor gelijke burgerrechten. Sommige blanken haatten hem omdat hij zwart was en sommige zwarten hadden een hekel aan hem omdat hij geen geweld wilde gebruiken. In 1968 werd hij vermoord.

 

Presidentsverkiezingen 2008 (zoals nu opnieuw). Bij de democraten was er een kandidaat met een donkere huidskleur, zijn naam: Barak Obama. Er werd in de voorronde gefluisterd dat, ongeacht welke tegenkandidaat van de republikeinen Obama zou treffen, hij bij voorbaat kansloos zou zijn in de uiteindelijke verkiezing, louter alleen omdat hij donker is.
De "I have a dream" kreet van King leek met die veronderstelling nog erg ver weg, doch de realiteit pakte anders uit, en werd Barak Obama president van de V.S….

Nieuwe reacties

01.11 | 18:50

Mooi verhaal.

09.08 | 16:13

Een mooi verhaal. Ik vermoede al dat hij naar de Noordkaap ging. En ook gelukkig
dat de mist oploste

07.06 | 16:06

Het is een mooi verhaal, je waant je in Noorwegen

24.11 | 23:33

Ben al een tijdje op zoek naar het boek Heelal van Anwb.
Waar An ik dit boek nog vinden?