Columns

Deel 2 uit de reeks van de nieuwe wereldwonderen: Christo Redentor, oftewel het beeld van Christus de Verlosser, staande te Rio de Janeiro, Brazilië. Het standbeeld is 38 meter hoog en staat op de 710 m hoge berg Corcovado en kijkt uit over de stad Rio de Janeiro. Het standbeeld staat symbool voor de universaliteit van de Christelijke boodschap. Maar het is eveneens een icoon van de warmhartigheid van het Braziliaanse volk.

 

Geschiedenis
Het idee voor het standbeeld dateert uit 1850. Priester Pedro vroeg koningin Isabelle om het beeld te financieren, maar zij gaf geen toestemming. Toen Brazilië een republiek werd, in 1889, werd het project afgeblazen: kerk en staat moesten gescheiden blijven. In 1921 ontstond de 2e kans. De kerk van Rio de Janeiro organiseerde een evenement om geld in te zamelen om dit beeld toch te bouwen. In 1931 kwam het af en werd het ingewijd door president Vargas. Een hoogtepunt was het inschakelen van het verlichtingsysteem.

 

Toegang
Een autoweg geeft toegang tot het beeld, de Corcovado Rack Railway. Tot voor kort kon men het beeld alleen bereiken met een trap. Nu is het beeld ook voor gehandicapten en ouderen bereikbaar. Er bestaat ook een vermoeiende, maar lonende route naar het Lage park in de Jardin Botanico, aan de voet van de Corcovado berg.

 

Eigen kijk
Het uitzicht dat je vanaf dit punt moet hebben, lijkt mij machtig mooi. Het Christusbeeld is van zeer ver te zien. Het is alsof Jezus neerkijkt op de stad en op de wereld. Het lijkt mij geweldig om dit beeld met eigen ogen te aanschouwen.

Nieuwe reacties

01.11 | 18:50

Mooi verhaal.

09.08 | 16:13

Een mooi verhaal. Ik vermoede al dat hij naar de Noordkaap ging. En ook gelukkig
dat de mist oploste

07.06 | 16:06

Het is een mooi verhaal, je waant je in Noorwegen

24.11 | 23:33

Ben al een tijdje op zoek naar het boek Heelal van Anwb.
Waar An ik dit boek nog vinden?