Columns

Wereldwonderen (3): Gizeh

 

De einduitslag, de top 7 van de 7 nieuwe wereldwonderen, gaf geen notering meer voor Gizeh, wel stond deze plaats bij de beste 21. De wikipedia vermeldt dat aanvankelijk GIZEH wél in de top 7 belandde. Maar men wilde 7 NIEUWE wereldwonderen. Gizeh is dan ook geplaatst als achtste wereldwonder.
Waarom is Gizeh dan toch in deze reeks opgenomen? Wel, ik had zelf op Gizeh gestemd, en bovendien heb ik het gebied met eigen ogen gezien. Tijd om in te zoemen op deze mysterieuze plaats.

 

Geschiedenis
De piramides van Giza of Gizeh, gebouwd van 2700 tot 2560 voor Chr., vormen het hoogtepunt van de Egyptische monumentale architectuur. Het idee van de piramides was de farao, die op gelijke voet stond met de goden, een weg te bereiden naar het dodenrijk, in een zo goed mogelijk tegen inbraak beveiligd graf. De farao zou ooit een reïncarnatie beleven, en in zijn graf werd ook alles gelegd - een zee aan schatten - om het hem naar zijn reïncarnatie naar zijn zin te maken. De piramides staan op de grens tussen vruchtbaar land (leven) en woestijn (dodenrijk). Men bouwde de daltempel met de mummificatiekamer in het vruchtbare land, en zette men de mummie bij in de grafkamer in het dodenrijk.
De bouw was een religieuze vervulling, en werd het als een eer gezien als men mocht meewerken aan het sacrale bouwwerk. Er werd alleen gebouwd tijdens de overstromingen van de Nijl, en in die periode konden de mensen alleen op deze wijze de kost verdienen: het werken op de velden kon immers pas weer als de overstromingen voorbij waren.
De piramides werden zo nauwkeurig naar de windstreken gericht, dat vaak zeer kleine afwijkingen konden worden vastgesteld. Deze afwijkingen zijn zo miniem dat het ronduit sensationeel is. Ook met de moderne technieken is dit haast onmogelijk om te evenaren. Ooit stonden de piramides ver in de woestijn, maar tegenwoordig is Cairo op een steenworp afstand.

 

Piramide van Cheops
Ongeveer 2,5 miljoen stenen, die elk minstens 2 ton wegen, werden gebruikt voor de grootste piramide ooit en kwam gereed rond 2528 voor Chr. Het was het graf van farao Chufu, in het Grieks Cheops. De piramide is 137 meter hoog en een basisbreedte van 227 meter. Tienduizenden mensen hebben ruim 20 jaar aan deze piramide gewerkt. Door een lage (1,2 meter hoog) en steile schacht klimt men naar de grafkamer.
Men komt in de piramide door een heel klein gat, gemaakt door grafrovers. In de grafkamer staat een lege sarcofaag.
De piramide vormt als graf het centrum van een heilig gebied, waartoe de dodentempel aan de oostkant en een daltempel behoren. De daltempel diende als lijkhal voor de doden. Daar werd het dode lichaam afgelegd en gemummificeerd.
Vooral rond deze piramide is een piramidecultus. Volgens Erich von Daniken is de piramide door buitenaardse wezens gebouwd. De piramide is in dezelfde constellatie gebouwd als het sterrenbeeld Orion, en niemand weet precies waarom en hoe ze dat voor elkaar kregen. Ook is er een getallen magie. De kanten zijn opgeteld precies 36.524 inch, en een zonnejaar bestaat uit 365,24 dagen. De precisie van de bouw zijn ook nu nog steeds niet te evenaren, kortom mysteries alom.

 

Piramide van Chefren
Ongeveer 50 jaar na de piramide van Cheops werd deze grafstee gebouwd voor farao Chafre (Chefren), de zoon van Cheops. Deze piramide is 136 meter hoog, en heeft een basisbreedte van 210 meter. Een gang van 30 meter naar beneden leidt naar de grafkamer. (Deze gang heb ik gelopen, ik vond het geen pretje. Ik moest gebukt lopen, eerst naar beneden. Ik stootte al verscheidene malen mijn hoofd, en gleed uit. Dezelfde gang gebruik je ook de terugweg, dus toen er tegenliggers kwamen, ging ik maar op handen en voeten verder..)

De daarnaast liggende dodentempel werd gebouwd van de zwaarste stenen: 420 ton wegende monolieten. Van de 2 grafkamers werd er een nooit gebruikt; in de andere staat een eenvoudige sarcofaag van graniet.

 

Piramide van Mykerinos
Dit is de kleinste van de 3 piramides. 108 meter hoog, en een basisbreedte van 79 meter. Toen de Britten in de 19e eeuw de sarcofaag naar Engeland wilden brengen, zonk het schip voor de Spaanse kust.

 

Sfinx
20 meter hoog, 73 meter lang. De sfinx heft een gezicht van 4 meter breed. Het is een leeuw met een mensenhoofd. Als wachter beschermde hij de ingang naar het dodenrijk. Tussen de leeuwenpoten bouwde de latere koning Toetmosis de droomstèle.
Zijn raadselachtige glimlach schrikte velen af. De Mamlukse soldaten gebruikten de kop van de sfinx voor schietoefeningen. De afgeschoten neus en delen van de baard kan men nog bekijken in het Britisch Museum in Londen.

 

Eigen kijk
Foto's van de piramides heb ik al eens gezien, erover gelezen, ik heb docu's erover gezien. Maar zelf de piramides zien, daar kan geen programma tegen op. Wat zijn ze enorm groot, dacht ik toen ik voor de piramides stond. Hoe hebben de mensen het destijds kunnen bouwen? Ik kan lezen hoe ze dat gedaan hebben, maar ik vind het gewoon onvoorstelbaar. De precisie die in de bouw schuilgaat, is niet te begrijpen. Er zijn gangen waar je enkel je hand in kan steken.. Waarom zijn die gebouwd? Niemand die het weet.
Niemand weet hoe ze toen al het juiste aantal zonnedagen wisten. En waarom is die link met sterrenbeeld Orion met de ster Sirius? Hoe konden ze dat zo goed weten?

Ik vond de piramides al een mysterie voor ik ze zelf zag. Nu ik ze gezien heb, vind ik dit mysterie alleen maar groter geworden. Ik snap het nog minder dan eerst....

Nieuwe reacties

01.11 | 18:50

Mooi verhaal.

09.08 | 16:13

Een mooi verhaal. Ik vermoede al dat hij naar de Noordkaap ging. En ook gelukkig
dat de mist oploste

07.06 | 16:06

Het is een mooi verhaal, je waant je in Noorwegen

24.11 | 23:33

Ben al een tijdje op zoek naar het boek Heelal van Anwb.
Waar An ik dit boek nog vinden?