Columns

Onder de regie van Gus van Sant verscheen er een boeiende roze film. De film behandelt een onderbelichte periode uit de jaren 60 in de Verenigde Staten. Namelijk de strijd die homoseksuelen leverden om te worden erkend als gelijkwaardige burgers. En in diezelfde tijd een gevecht om te voorkomen dat hun zelfs gewone rechten zouden worden afgenomen.

 

Harvey Milk (Sean Penn) was een van de voorvechters van de homobeweging. De film toont met veel gevoel hoe deze zachtaardige figuur zich ontwikkelde tot de eerste gekozen homoseksuele volksvertegenwoordiger in Amerika. In november 1978 werden Milk en de burgemeester van de stad San Francisco doodgeschoten door een fanatieke christen. (Over "gij zult niet doden" gesproken..)

 

Penn deed voor de rol van Milk zeer zijn best. Hij brengt MIlk weer tot leven en hij blijft boeien tot de laatste minuut. De relatie die hij opbouwt met de jonge Scott (James Franco) haalt hem uit de schulp en inspireert Milk tot zijn grote daden. De relatie weergeeft de energie en blijdschap die dit tot gevolg heeft. De bloei van de eerste homobeweging lijkt nu zijn echo te vinden in een andere inspirerende persoon "yes we can". Want eerst was er toen zeer veel politiegeweld. Mannen werden uit homobars gesleurd, en demonstraties werden uiteengeslagen. Men mocht geen gevoelens van homozijn vertonen.

 

Over de film zelf kun je zelf nog wel info vinden. Voorop staat er een voortreffelijke film is over de transformatie van een gewoon mens in iemand die de koers van de geschiedenis heeft verlegd, en over een strijd voor gelijkheid die nog steeds actueel is.

 

Inmiddels heeft Sean Penn voor deze rol een Oscar gewonnen voor de beste mannelijke hoofdrol! Behalve dat Penn de prijs won, de rol speelde maakte hij een statement. Wat hij zei kwam er op neer, dat degenen die onlangs er voor zorgden dat het homohuwelijk te niet werd gedaan, zich nog eens flink achter de oren moeten krabben; wat zullen hun kleinkinderen daar later niet van denken!

Nieuwe reacties

01.11 | 18:50

Mooi verhaal.

09.08 | 16:13

Een mooi verhaal. Ik vermoede al dat hij naar de Noordkaap ging. En ook gelukkig
dat de mist oploste

07.06 | 16:06

Het is een mooi verhaal, je waant je in Noorwegen

24.11 | 23:33

Ben al een tijdje op zoek naar het boek Heelal van Anwb.
Waar An ik dit boek nog vinden?