Columns

Wereldwonderen (4) : Chitzén Itzá. Dit was één van de belangrijkste steden van de Maya's. Hier bevond zich de piramide van Kulkucan, ook wel El Castillo geheten. De stad lag in het noorden van Yucatan en werd in de 9e eeuw belangrijk voor de Maya's. In deze tijd ging de klassieke tijd van de Maya's ten onder, en kwamen veel steden in het zuiden leeg te staan. In Chitzén Itzá werd een andere staatsinrichting gehanteerd, nl één die neer kwam op collectief leiderschap. Bovendien stond de staat meer open voor het burgerschap van mensen uit andere streken en zo werd Chitzen Itzá het centrum van een groter rijk dan de Maya's tot dusver hadden.

 


El Castillo is een trappiramide, gebouwd in de 10e eeuw. Het diende als tempel voor de God Kulkucan. Het heeft een trap aan vier kanten. Elke trap heeft 91 treden. De piramide is 24 meter hoog. Het is gebouwd op een andere, oudere piramide.
De tempel is bekend om wat zich twee keer per jaar voordoet, namelijk tijdens het lentepunt en de herfstpunt. Op deze dagen vallen de schaduwen zo langs de trappen, dat ze op kruipende slangen lijken. Kukulcan staat voor gevederde slang.
Chitzén Itzá ligt niet ver van de krater van Chicxulub. De krater is ontstaan na een inslag van een meteoriet. Het zou deze inslag geweest zijn die een einde maakte aan het tijdperk van de dinosauriërs.

 

Speciale akoestische fenomenen zoals de 'Quatzalecho' en het 'regendruppeleffect' zijn bestudeerd door de Belgische onderzoeker Nico Declerq. 

Nieuwe reacties

01.11 | 18:50

Mooi verhaal.

09.08 | 16:13

Een mooi verhaal. Ik vermoede al dat hij naar de Noordkaap ging. En ook gelukkig
dat de mist oploste

07.06 | 16:06

Het is een mooi verhaal, je waant je in Noorwegen

24.11 | 23:33

Ben al een tijdje op zoek naar het boek Heelal van Anwb.
Waar An ik dit boek nog vinden?