Columns

In soaps en films zijn homo's niet meer weg te denken. Maar als rolmodellen binnen games zijn ze totaal afwezig.

 

Het zichtbaarste deel van de gamecultuur wordt gedomineerd door mannen. Games worden veelal door mannen ontwikkeld, en de fanatiekste gamers zijn jongens. Hierdoor kan je rustig stellen dat game ontwikkelaars, speluitgevers en gamers, worstelen hoe om te gaan met homoseksuele personages in games.

 

In spellen waar levensechte karakters een rol van betekenis hebben, denk aan rollenspellen en schietspellen, wordt het soms pijnlijk duidelijk dat gay zijn, juist door het te ontwijken, een taboe is.
COC NL concludeerde na een onderzoek in populaire games op homovriendelijkheid het volgende:"de gamewereld wordt gedomineerd door de hetero-white-male."
Schietspellen als Gears of War en de Halo zijn serie zijn per definitie politiek incorrect. In Gears of War kijk je mee over de schouder van een cybermacho, een gespierde ex-gevangene en zijn stem is 2 octaven lager dan die van de mannelijke filmster. Hoewel seksualiteit in dit gewelddadige universum ver te zoeken is, lijkt het haast ondenkbaar dat deze kameraad door een homoseksueel karakter neergezet kan worden.

 

De Britse game onderzoeker David Surman concludeert hieruit dat de gamecultuur homofoob is. "De cultuur van veel games is het domein van de heteroman. Net zoals rugby, voetbal." Surman legt uit dat bij contactsporten als deze, of bij machokarakters in een spel die een nauwe band met elkaar hebben, het mogelijk is als homo-erotisch te interpreteren. En juist om die homoconnectie te vermijden, geven de spelmakers hun karakter een ondubbelzinnig heterosexueel gehalte. Als medeoprichter vande websit gaygamer.net is hij echter optimistisch over de toekomst :"de ontwikkeling gaat snel. Er zijn nu weinig goede voorbeelden, maar als er een paar goede games komen die het aandurven, zijn we zo een stuk verder."

 

Surman verwijst hierbij naar Bully, een spel over het leven op een kostschaal. In Bully heeft de speler de optie om zowel met meiden als met jongens te zoenen. Surman :"op straat kun je ook wel openlijk homo zijn, maar waarom niet in een game?"

 

In elk geval zijn er al de gaygames. Het is afwachten op een vervolg in de virtuele wereld van de PC games.

Nieuwe reacties

01.11 | 18:50

Mooi verhaal.

09.08 | 16:13

Een mooi verhaal. Ik vermoede al dat hij naar de Noordkaap ging. En ook gelukkig
dat de mist oploste

07.06 | 16:06

Het is een mooi verhaal, je waant je in Noorwegen

24.11 | 23:33

Ben al een tijdje op zoek naar het boek Heelal van Anwb.
Waar An ik dit boek nog vinden?