Columns

Meer dan 250 jaar geleden werd op 27 januari Wolfgang Amadeus Mozart geboren.
In zijn korte leven maakte hij zeer veel werken, zelfs zo veel dat men dacht dat er vast veel rommel tussen zat. Maar na zijn dood ontdekte men meer en meer dat dit niet het geval was. "Voor een muzikant is het moeilijk om Mozart te spelen. Zijn noten ogen heel gemakkelijk, maar onderhet luchtige oppervlak van die noten ligt een diepere, vaak melancholieke laag verborgen. Mozart verbindt drama en virtusiteit bij elkaar."
Over de hele wereld vinden in dit weekend concerten plaats met werken van Mozart, en uiteraard in Oostenrijk de meeste aandacht, ook winkels spelen er handig op in, bv. die Mozartkugeln..
Mozart had het eens moeten weten, want hij stierf straatarm.
Mijn kennismaking met Mozart was toch vooral rond de film Amadeus.
Feit: Mozart had zijn hele leven te maken met een soort aanvallen, hij was vaak ziek. In de laatste paar jaar van zijn leven had hij het idee dat hij achtervolgd werd.
Na diens dood schreef iemand hier een opera over Mozart en Salieri, waarin Mozart wordt gedwarsboomd door Salieri. Gedreven door jaloezie wil Salieri Mozart ten gronde richten. Hierover gaat de film Amadeus. In de film zit zeer veel muziek van Mozart, en daar gaat het toch vooral om.

Nieuwe reacties

01.11 | 18:50

Mooi verhaal.

09.08 | 16:13

Een mooi verhaal. Ik vermoede al dat hij naar de Noordkaap ging. En ook gelukkig
dat de mist oploste

07.06 | 16:06

Het is een mooi verhaal, je waant je in Noorwegen

24.11 | 23:33

Ben al een tijdje op zoek naar het boek Heelal van Anwb.
Waar An ik dit boek nog vinden?