Columns

Volgens de Maya kalender zou ergens eind dit jaar de wereld vergaan. De wereld, zoals wij die kennen, zou ophouden te bestaan. In het programma "de wereld draait door" wekelijks aandacht hiervoor, met twee gasten die vertellen wat ze nog zouden willen ondernemen voordat de wereld vergaat. Hier ook mijn bijdrage. Net als in het programma begin ik ook hier met het nummer "What a wonderful world" van Louis Armstrong.

 

http://www.youtube.com/watch?v=m5TwT69i1lU

 

Ik zou nog graag het Noorderlicht willen zien, in Scandinavië. Beelden van het Noorderlicht belanden wel eens op het nieuws, als het bijzonder is. Soms is het Noorderlicht ook wel in Nederland te zien, doch het blijft altijd "ver weg".

 

Het Noorderlicht is een natuurverschijnsel.
De zon is een ster, en de activiteit van de zon is ook niet constant dezelfde, al is het verschil vanaf de Aarde nauwelijks waarneembaar. Er zijn plekken op de zon waar het soms minder warm is, dan de rest van de zon. Het verschil in temperatuur is dan zo enorm, dat deze plekken als zwarte vlekken waarneembaar zijn. Zo'n zwarte vlek kan wel net zo groot zijn als de Aarde zelf. Die zwarte vlekken zijn niet constant, en soms ook niet aanwezig. Zo'n cyclus zou zo ongeveer 7 jaar duren. Op hoogtepunten van zo'n cyclus zijn er zogenaamde zonnestormen, waarbij door middel van uitbarstingen, gigantische hoeveelheden elektrisch geladen deeltjes (plasmawolken) de ruimte in geslingerd worden.
Het magnetische veld van de Aarde zorgt ervoor dat niet al die deeltjes op Aarde terecht komen. Het magnetische veld zorgt ervoor dat die deeltjesstromen worden afgebogen naar de polen van de Aarde. In de buurt van de polen dringen de deeltjes met verhoogde snelheid de atmosfeer binnen. In de bovenste lagen van de atmosfeer botsen de deeltjes met zuurstof -en stikstofatomen, de energie die hier weer bij vrijkomt geeft het enorme licht.

 

Het natuurverschijnsel heeft in de Scandinavische landen een enorme invloed op het ontstaan van folklore en mythologie. Het beeld op leven en dood, het verband met de geestenwereld, en de strijd tussen bovennatuurlijke krachten. In vroegere tijden werd het natuurverschijnsel als iets angstaanjagends gezien. Uiteraard ontstonden door dat soort invalshoeken vele verhalen, liederen, maar ook feesten.

Vandaag de dag is het vooral een indrukwekkend natuurverschijnsel. Een gang in de winter naar Scandinavië geeft geen garantie om het Noorderlicht te zien. Er zijn meerdere jaren mogelijk dat het Noorderlicht niet valt waar te nemen. En op een nacht waarin het Noorderlicht wel te zien zou zijn, moet het ook helder zijn.
Dit maakt het Noorderlicht tot een zeldzaam verschijnsel, iets wat boeit en iets wat de moeite waard is om zelf waar te nemen. De tijdspanne waarin het dit jaar mogelijk is, wordt in rap tempo nu snel korter; op ons halfrond zal dit niet in de zomer te zien zijn namelijk..

Nieuwe reacties

01.11 | 18:50

Mooi verhaal.

09.08 | 16:13

Een mooi verhaal. Ik vermoede al dat hij naar de Noordkaap ging. En ook gelukkig
dat de mist oploste

07.06 | 16:06

Het is een mooi verhaal, je waant je in Noorwegen

24.11 | 23:33

Ben al een tijdje op zoek naar het boek Heelal van Anwb.
Waar An ik dit boek nog vinden?