Columns

Verdwaal niet tussen de vele sites over de da vinci code. Ik noem er één : www.da-vinci-code.nl.
De Da Vinci code, de film.

 

Goed, de film dan, naar het gelijknamige boek. Het verhaal in het kort: in het Louvre wordt een moord gepleefd. Rober Langdon wordt door de commissaris als hoofdverdachte gezien omdat hij een afspraak had met het slachtoffer. Langdon wordt uit het Louvre gered door Sophie Neveu. Samen beginnen ze een zoektocht : naar Langdon's onschuld, maar ook naar de heilige graal.

 

Qua tekst volgt de film het boek in sterke mate. Het verhaal wordt vlot neergezet. En als Langdon of Teabing, een graalexpert, iets vertelt wordt dat getoond a la een documentaire, of er worden flashbacks gebruikt.

 

Tom Hanks lijkt wat stoffig als Langdon, maar meer heeft Langdon niet nodig en is Hanks acceptabel. Audrey Tautou zet haar rol op een frisse manier neer. Zeker als zij door bepaalde wendingen in het verhaal wordt verrast. Ian McKellen als Teabing speelt een zeer sterke rol, met passie spreekt hij over de graal, de graal is niet een beker, maar een verwijzing naar Maria Magdalena..Paul Bettany als Silas jaagt de kijker menig keer de stuipen op het lijf en zet de moordenaar (dat is van het begin af geen geheim) goed neer.

 

Zo tegen het einde, wanneer voor vooral Sophie de het geheim een zekere betekenis krijgt had Ron Howard de regisseur er ies meer uit naar voren kunnen laten komen. Verder neemt Howard de tekst uit het boek naar behoren over en levert hij niets in aan datgene wat voor velen een controverse is : "Jezus had een relatie met Maria Magdalena, en samen hadden zij een kind."

Ik zie film en boek eerst en vooral als een spannend verhaal. De film is er één die het boek verdiend!

Nieuwe reacties

01.11 | 18:50

Mooi verhaal.

09.08 | 16:13

Een mooi verhaal. Ik vermoede al dat hij naar de Noordkaap ging. En ook gelukkig
dat de mist oploste

07.06 | 16:06

Het is een mooi verhaal, je waant je in Noorwegen

24.11 | 23:33

Ben al een tijdje op zoek naar het boek Heelal van Anwb.
Waar An ik dit boek nog vinden?