Columns

Deel 5 van de serie wereldwonderen, nu de wereldwonderen van Leuven.

De universiteit van Leuven heeft Leuven, Belgie, veel geschonken, zoals de kennis over 7 wereldwonderen. Toen de Leuvenaren in de 17e eeuw hiervan hoorden, zochten en vonden ze in hun eigen stad ook 7 wereldwonderen. Drie hiervan kunnen nog steeds gezien worden.

 

1. De toren zonder nagels
Toen de toren van de abdij -en parochiekerk Sint-Geertrui in 1453 werd voltooid, gebeurde dit zonder dat er ook maar xe9xe9n spijker aan te pas kwam. De kerk en de toren is namelijk helemaal van steen. Er werd geen lei of hout gebruikt, dus waren er ook geen spijkers nodig.


2. De klok buiten de toren
Eén van de klokken van de Sint-Jakobskerk is bijzonder. Volgens de legende was dit een ongedoopte, duivelse klok, en mocht daarom niet binnen hangen. De klok hangt buiten de toren. Een plausibele verklaring is dat de klok een gift was van de socialisten en dus niet in de kerk mocht hangen.

 

3. Het altaar buiten de kerk
Het laatste bestaande wonder is de voormalige Jezuietenkerk, nu de Sint-Michielskerk. De ontwerper schiep een barok kunstwerk. Het kunstwerk vertoont zoveel gelijkenis met een altaar, dat wordt gesproken over een altaar buiten de kerk.
  

4. De levenden lopen onder de doden
Tot 1781 was dit wereldwonder te zien, aan de Hoelstraatpoort. Exe9n van de poorten van de Leuvense omwalling, in de Tiensestraat. Op deze omwalling, deels ook op de poort, stond de Sint-Michielskerk. In de kerk werden ook mensen begraven. Maar deze mensen lagen dus op de poort, zodat men onder hen kon doorlopen.

 

5. De mensen gaan onder de wortels der bomen
Aan de Tervuurse poort was er vroeger een stadspoort, de Groefpoort. Bovenop deze poort groeiden 7 olmen. Men kon dus onder de bomen doorlopen. In de 19e eeuw werd de poort gesloopt en verdwenen deze bomen dus ook.

 

6. Het water dat stroomopwaarts stroomt
Dit wonder hangt samen met de legende van Fiere Margrietje. Volgens de legende dreef het lijk van Margrietje stroomopwaarts op de Dijle. De Dijle splits zich in Leuven met vele armen, vele met sluis. En door de sluizen aan het Orientalenhof kon men het water terug de stad in laten stromen.

 

7. De toren lager dan de kerk
De barokke kerk van het klooster van de Ongeschoeide Karmelietessen of Theresianen had geen toren. De klokkentoren bevond zich boven de sarcristie en kwam nauwelijks hoger dan de nok van het dak. De kerk werd in 1808 afgebroken.

 

Toch is er nog een wonder bijgekomen. Pater Damiaan ligt sinds 1963 begraven in de crypte van de kerk aan het Damiaanplein in Leuven. Voor veel mensen is zijn graf een plaats van bezinning en gebed. De kerk is officieel toegewijd aan Sint Antonius. De kerk is nu beter bekend als nationaal heiligdom van Sint Jozef. De pater was al zalig verklaard, maar is nu ook heilig verklaard.

Nieuwe reacties

01.11 | 18:50

Mooi verhaal.

09.08 | 16:13

Een mooi verhaal. Ik vermoede al dat hij naar de Noordkaap ging. En ook gelukkig
dat de mist oploste

07.06 | 16:06

Het is een mooi verhaal, je waant je in Noorwegen

24.11 | 23:33

Ben al een tijdje op zoek naar het boek Heelal van Anwb.
Waar An ik dit boek nog vinden?