Columns

In Nederland zijn de rechten van homo's en lesbiennes al goed verankerd in de grondwet. Maar in vele andere landen is de situatie nog verre van rooskleurig. In Afrika, Azië en Latijns-Amerika staan er gevangenisstraffen op "homoseksuele handelingen", er zijn nog landen waar je ervoor de doodstraf kan krijgen. Samen met lokale organisaties werkt HIVOS aan de verbetering van de positie van homo's, lesbiennes, bisexuelen en transgenders in ontwikkelingslanden.

 

Neptalia Arias liet zich niet afschrikken door het verbod op homoseksualiteit in zijn land Ecuador. In 1995 richtte hij met anderen de organisatie FAMIVIDA op, dat zoveel betekent als de "stichting vrienden voor het leven". In de begin jaren konden ze zich nog iet openlijk als homostichting kenbaar maken, en begonnen ze als een gezondheidsorganisatie die tegen seksueel overdraagbare aandoeningen streed.

 

Uit de kast
De dubbele focus heeft FAMIVIDA altijd gehouden. Enerzijds komt de organisatie op voor de nog altijd slechte positie van homoseksuelen. Anderzijds houdt ze zich bezig met voorlichting over en preventie van hiv/aids. In Ecuador is het verbod op homoseksualiteit wel opgeheven nu, maar is geen reden voor Arias om het rustiger aan te doen. Hoe meer mensen uit de kast komen, zo zegt hij, hoe positiever het voor  homo's als groep wordt. Ze bieden mensen begeleiden bij het accepteren, waarderen en openlijk tonen van hun homoseksuele oriëntatie.

 

Politie
FAMIVIDA is xe9xe9n van de 50 organisaties in Afrika, Azië en Latijns-Amerika die door HIVOS inhoudelijk en financieel worden ondersteund. Vooral in Afrika wordt homoseksualiteit nog gezien als een ziekte.  Er staan forse straffen op "homoseksuele handelingen". De Coalition of African Lesbians strijdt in zuidelijk Afrika voor de rechten van lesbische vrouwen.

Ook in landen waar homoseksualiteit niet verboden is, hebben homo's het niet eenvoudig. Dat ondervond een HIVOS medewerker tijdens een bezoek in het Centraal Aziatische Kirgizië. Midden in een vergadering viel de politie binnen, wat ze al vaker hadden gedaan. Het was een poging tot intimidatie.

 

EVENTS
Werk aan de winkel dus. In Ecuador is langzaam de publieke opinie aan het veranderen. FAMIVIDA organiseert evenementen om de homo-emancipatie in Ecuador te bespoedigen. Bijvoorbeeld een awardshow, met een award voor de minst homofobe personen van het land. En de Miss Ecuador Trans en Junior Gay, sportwedstrijden, en festivals en de wandeltocht "March for Life".

 

http://www.hivos.nl/homorechten

Nieuwe reacties

01.11 | 18:50

Mooi verhaal.

09.08 | 16:13

Een mooi verhaal. Ik vermoede al dat hij naar de Noordkaap ging. En ook gelukkig
dat de mist oploste

07.06 | 16:06

Het is een mooi verhaal, je waant je in Noorwegen

24.11 | 23:33

Ben al een tijdje op zoek naar het boek Heelal van Anwb.
Waar An ik dit boek nog vinden?