Columns

Wereldwonderen (6) : de Chinese muur

 

Chinese Muur, ook wel Grote Muur geheten, is een verdedigingsmuur die in het noorden van China ligt en zo'n 6200 kilometer lang is (veel mensen denken dat de muur veel langer is maar dit is niet waar). De muur strekt zich uit van Shanhaiguan bij Bo Hai (300 km oostelijk van Peking) tot Lop Nur in het zuidoostelijk deel van de autonome regio Xinjiang. Hij wordt door velen beschouwd als een van de niet-klassieke wereldwonderen.

 

Geschiedenis
Het eerste deel van dit indrukwekkende bouwwerk werd vanaf circa 200 v Chr. gebouwd door de Qin-dynasitie van het oude China als verdedigingswerk tegen rondtrekkende invasielegers vanuit het noorden. De eerste muren waren aarden en lemen verhogingen die aan de Romeinse linies deden denken, maar uiteindelijk deed steen zijn intrede en werden wachttorens gebouwd. Tijdens de Tang-dynastie raakte hij in verval, maar ten tijde van de Ming-dynastie (1368-1644) werd de muur hersteld en verlengd. Ook werden in deze tijd losse stukken muur aaneengebouwd zodat het enorme bouwwerk ontstond dat we vandaag de dag kennen.

 

Meer dan één miljoen mensen bewaakten de muur vanuit ruim 1000 forten en uitkijktorens. Als de vijandige legers eraan kwamen staken ze een mengsel van hout, stro en mest in brand. Eén dikke rookwolk betekende 500 soldaten, vier rookwolken betekende 10.000 vijandige soldaten. Honderd jaar later waren de Hunnen nog altijd niet verslagen. De Ming voerden uitgebreide oorlogen tegen de Mongolen en Mandsjoes, afstammelingen van de Hunnen. Uiteindelijk werd de muur gebouwd en trok het keizerrijk zich achter de muur terug, daarbij duizenden vierkante kilometers land aan de nomaden prijsgevend. Het zou hen niet helpen: in 1644 maakten de Mandsjoes gebruik van interne verdeeldheid en veroverden China.

 

Heden
De muur is op veel plaatsen zwaar beschadigd of zelfs afgebroken. Daarom mag er op sommige stukken niet meer gelopen worden. De stenen zijn voor andere doelen gebruikt, of de muur is door erosie of oorlogsgeweld beschadigd. Toch zijn er nog grote delen over.
De muur begint of eindigt aan de zeezijde in de bijna omsloten Bo Hai met een groot fort dat enige jaren geleden helemaal herbouwd is. Dit fort heet de "oude drakenkop" en is momenteel een, vooral voor Chinese toeristen, grote trekpleister. Het fort bevindt zich iets ten noorden van de havenstad Qinhangdao
De Chinese Muur is in 1987 opgenomen door de UNESCO op de werelderfgoedijst

 

Eigen kijk.
Lange tijd was er en volkssage over de Chinese Muur , deze zou vanaf de maan te zien zijn. Dat is echter niet waar, daar is ze te smal voor. Een Amerikaanse astronaut bewees met foto's dat de muur wel te zien is vanuit de ruimte. Het is jammer dat de muur niet overal meer te betreden is. Daar waar men de muur kan betreden, zou ik de muur best willen zien.

Nieuwe reacties

01.11 | 18:50

Mooi verhaal.

09.08 | 16:13

Een mooi verhaal. Ik vermoede al dat hij naar de Noordkaap ging. En ook gelukkig
dat de mist oploste

07.06 | 16:06

Het is een mooi verhaal, je waant je in Noorwegen

24.11 | 23:33

Ben al een tijdje op zoek naar het boek Heelal van Anwb.
Waar An ik dit boek nog vinden?