Columns

De Nederlandse editie van National Geographic bestaat inmiddels ruim 10 jaar. T.g.v. het 10 jarig bestaan verscheen er een jubileumnummer uit. O.m. in dit nummer werden aan 10 mensen een aantal vragen gesteld over de wereld. In dit 1e deel van een 2 luik ga ik in op die vragen.

 

Door welke plek op Aarde ben ik het meest geboeid?
Dit kunnen vele plaatsen zijn, maar ik denk toch vooraal aan het uitzicht vanaf een berg. Dit uitzicht is zo fascinerend! Ik kijk dan honderden kilometers verder weg, en zie ik andere bergtoppen. Ik denk hier aan bijvoorbeeld Oostenrijk.
Tegelijk voel ik mij dan nietig. Een berg is qua oppervlakte zo enorm. De mens vindt zichzelf heel wat, maar is t.o.v. zo'n berg maar iets kleins.

 

Hoe zal de wereld er over 10.000 jaar uit zien?
De mens heeft al heel veel uitgevonden, ontdekt, en gevaren getrotseerd. Ik denk bijvoorbeeld aan de Deltawerken, de strijd tegen het water, en het vinden van vaccins tegen vele ziektes. De klimaat problematiek is er één van enorme omvang.
Maar ik ben een optimistische persoon. ALS de mens werkelijk oog heeft voor de huidige problemen, kan ze die problemen ook het hoofd bieden. Er is al veel geschreven over het Einde der Tijden. Echter: het einde van de mensheid is niet hetzelfde al het einde van al het leven op Aarde.

 

Hoe kunnen we het best voor onze planeet zorgen?
Olie zal een keer op zijn. De ramp in de Golf van Mexico toonde ook het gevaar van olie aan. Ik zeg het niet juichend maar de toekomst ligt in de kernenergie. De techniek van tegenwoordig is al heel anders dan die van 20 jaar terug. Deze investering moet samengaan met alternatieve energie, bijvoorbeeld windmolenparken op zee. De mens zal bewuster moeten omgaan met zijn omgeving als onderdeel van de natuur.

 

Wat maakt mijn wereld groter?
Reizen. Mijn verste reis zuidwaarts was naar Egypte en noordwaarts naar Finland.
Door internet en televisie wordt de wereld tegelijk ook weer kleiner. Binnen een mum van tijd kunnen we nieuws zien uit landen ver weg van ons én communiceren met mensen uit andere landen.

Nieuwe reacties

01.11 | 18:50

Mooi verhaal.

09.08 | 16:13

Een mooi verhaal. Ik vermoede al dat hij naar de Noordkaap ging. En ook gelukkig
dat de mist oploste

07.06 | 16:06

Het is een mooi verhaal, je waant je in Noorwegen

24.11 | 23:33

Ben al een tijdje op zoek naar het boek Heelal van Anwb.
Waar An ik dit boek nog vinden?