Columns

De Nederlandse editie van de National Geographic bestaat inmiddels ruim 10 jaar. Er verscheen een jubileumnummer vanwege dit 10 jarig bestaan. N.a.v. dit nummer een 2 luik met als onderwerp "wat maakt de wereld groter?" In deel 2 foto's met als onderliggende vraag Welke foto maakt mijn wereld groter?
Graag verwijs ik hierbij naar mijn nieuwe foto album op deze website, onder de titel "Wereld groter".

 


Ik noemde het al eerder: uitzichten vanaf een bergtop.
Het is onwaarschijnlijk hoe ver het uitzicht is vanaf een bergtop. De grote wereld komt binnen het bereik van het oog, en dat maakt mijn wereld groter.
Het uitzicht vanaf een bergtop is al gauw het eerste waar ik aan denk, bij een vraag als welke foto mijn wereld groter maakt.
Geplaatst in mijn foto album dan ook diverse foto's gemaakt vanaf bergtoppen.
Vergezichten heb je ook van andere hoog gelegen plaatsen, bijvoorbeeld een toren. Een uitzicht over een stad of de omgeving. Vanaf een toren kun je van boven af zien waar je bijvoorbeeld zelf woont.

 

Zelfs alles buiten mijzelf maakt mijn wereld groter, en dat begin direct al in mijn directe omgeving, die ik dagelijks zie. Mijn wereld is eerst die van mijn individu, en vanuit mijn eigen kijk ik naar mijn eigen uitzicht en omgeving.
Foto's die een schoonheid tonen, ook al is het maar één type onderwerp op een foto. Foto's van bloemen, de zee, of golven. Geplaatst zijn een foto in de Keukenhof, een foto genomen in Fuerteventura, vanaf de kust.

 

Detailfoto's laten een wereld zien van een andere orde. Alles wat klein is, is net zo belangrijk als zaken die groot zijn qua formaat. (Van dit gegeven geen foto).
Zelf objecten zien kunnen niet op tegen foto's of filmfragmenten. Zelf een object zien, de sfeer ter plaatse ervaren, de objecten aanraken. Het zelf zien van de piramides in Egypte; met eigen ogen ervaren hoe groot ze zijn, en mij verwonderen hoe ze gebouwd zijn. Hun mysterie is gebleven. Sterker, het mysterie is eerder vergroot.

 

 

Zo zijn er nog vele andere voorbeelden te noemen van welke foto's je wereld groter maken. Stel je zelf eens de vraag: welke foto's maken mijn wereld groter?

Nieuwe reacties

01.11 | 18:50

Mooi verhaal.

09.08 | 16:13

Een mooi verhaal. Ik vermoede al dat hij naar de Noordkaap ging. En ook gelukkig
dat de mist oploste

07.06 | 16:06

Het is een mooi verhaal, je waant je in Noorwegen

24.11 | 23:33

Ben al een tijdje op zoek naar het boek Heelal van Anwb.
Waar An ik dit boek nog vinden?