Columns

Het 2e deel van de drieluik over Rembrandt, nu over een schilderij.

 

De verloren zoon.
Bijbeltekst: Lucas 15:11-32

 

Dankzij een gespreksgroep maakte ik kennis met het schilderij van Rembrandt, 'de vader en de zoon'; een jongenman keert zijn ouders de rug toe, weg van het zware landbouwleven en kiest voor de luxe in de stad. Na vele jaren keert hij, berooit, terug naar zijn vader, die hem vol vergeving ontvangt.'

 

Henri Nouwen had een boek geschreven over dit schilderij, want het schilderij speelde een rol in zijn leven. Er staan voornamelijk 3 figuren op het schilderij: de vader, de verloren zoon, en een broer, ter rechterzijde van de vader. Hoe kon nu een schilderij in iemands leven spelen?

Nouwen beschreeft hoe hij in zijn leven elk figuur op het schilderij was geweest, en het maakte indruk op mij. Ik zoem eens op de 3 figuren in.

 

De verloren zoon vluchtte voor zijn thuis situatie, zocht zijn heil elders en kwam berouwvol terug. Een ieder zal een situatie herkennen waar hij niet in betrokken wil zijn en vlucht (geestelijjk of werkelijk) voor de verantwoordelijkheid. Op een gegeven moment zul je in zien dat dit niet werkt, en je aan je verantwoordelijkheid toegeeft. Dit is knap, daar is moed voor nodig..

 

De broer kijkt gelaten aan de zijlijn toe en ziet hoe zijn broer wordt ontvangen. Had hij niet vele jaren kei hard gewerkt? Nooit hoorde hij een dank je wel en ziet dit schouwspel met lede ogen aan.. Had ik daar niet aldoor heel hard gewerkt en kreeg ik er maar niets voor terug en anderen wel? Ik denk voor velen een herkenbare situatie..

 

De vergevende vader wil iedereen wel zijn. Met open armen ontvangt hij zijn zoon, zonder boosheid, vol van vergeving. Het willen zijn is xe9xe9n ding, maar het kunnen zijn.. Iemand heeft je ziel gekrenkt, doch toont je berouw en vraagt om vergeving. Maar lukt dat jou en mij..

 

Nouwen schreef het te kunnen, en allicht ook Rembrandt.
En zo is dit schilderij een zoektocht. Bekijk het eens en vraag jezelf af; wie ben ik?

Nieuwe reacties

01.11 | 18:50

Mooi verhaal.

09.08 | 16:13

Een mooi verhaal. Ik vermoede al dat hij naar de Noordkaap ging. En ook gelukkig
dat de mist oploste

07.06 | 16:06

Het is een mooi verhaal, je waant je in Noorwegen

24.11 | 23:33

Ben al een tijdje op zoek naar het boek Heelal van Anwb.
Waar An ik dit boek nog vinden?