Columns

Eén na laatste aflevering van de serie wereldwonderen, wel de laatste over één van de 7 gekozen wereldwonderen: Petra.

 

Petra was de (Romeinse) naam van de hoofdstad van de Nabateeërs en is gelegen in het huidige Jordanië. Het ligt ongeveer tussen de Dode Zee en de Rode Zee in.

 

De stad is gelegen is een kloof in de bergen en gedeeltelijk uit de rotsen uitgehakt. El-Khaznet Firaum ('De schat van de Farao', hieronder afgebeeld) is het meest bekend, maar ook de meeste andere huizen zijn uit de rotsen uitgehakt. Dit gebouw is een graftempel gebouwd in 84 v. Chr. en 85 v. Chr., waarschijnlijk in opdracht van koning Aretas III van de Nabateeërs. De voorgevel, uitgevoerd in een dubbele Korinthische orde, is 40m hoog en 25 meter breed.
Andere monumenten zijn het Al-Mahlama (het urnengraf), het Korinthisch grafmonument, de Deir (het Klooster), en het paleisgraf.

 

De bloeitijd van de stad is te danken aan de handelsroute voor wierook van Jemen, 1600 km zuidelijker gelegen, naar Perzië, Syrië en de Griekse en Romeinse rijken. Petra was voor de verschillende handelsrouten een knooppunt. De belastingopbrengsten van de handelaars heeft de heersers van Petra schatrijk gemaakt, wat te zien is aan de gebouwen en grafmonumenten.

 

De Nabateeërs hadden lange tijd een eigen koninkrijk, dat echter onder Romeins gezag gebracht werd in 106 v. Chr. een deel werd van de Romeinse provincie Arabia. Later werd de stad de zetel van een bisdom, maar in 551 was de stad het toneel van zowel een beleg en inname door de Byzantijnen op de Perzen en van een vernietigende aardbeving. De handelsroute door Petra werd vervangen door de scheepvaart over de Rode Zee. Na die tijd werd de stad verlaten.

 

De historische stad is in 1985 door de UNESCO tot Werelderfgoed verklaard.
Het is een belangrijke toeristische trekpleister en werd onder andere gebruikt als locatie van de verfilming van Indiana Jones and the last Crusade.

Nieuwe reacties

01.11 | 18:50

Mooi verhaal.

09.08 | 16:13

Een mooi verhaal. Ik vermoede al dat hij naar de Noordkaap ging. En ook gelukkig
dat de mist oploste

07.06 | 16:06

Het is een mooi verhaal, je waant je in Noorwegen

24.11 | 23:33

Ben al een tijdje op zoek naar het boek Heelal van Anwb.
Waar An ik dit boek nog vinden?