Columns

Start van reeks met artikelen over Epe en directe omgeving (1) waarin op een later moment ook een foto album zal worden toegevoegd onder de dezelfde titel, met dan ook foto''s van Epe en diens directe omgeving. In deze eerste aflevering: het MKZ monument.

 

In 2001 brak er in Nederland een MKZ epidemie uit. MKZ staat voor mond-en-klauwzeer, het is een zeer besmettelijke ziekte onder de evenhoevigen, zoals runderen, varkens, schapen en herten en geiten. Bij de MKZ ontstaan blaren in de bek, vooral op de tong, op de uier en op de poten. In vroegere tijden was een boerderij waar MKZ was geconstateerd een poos niet toegankelijk voor publiek. Of wel de zieke dieren genazen uit zich zelf, de minder sterkeren overleden. De natuur deed zijn eigen werk.

 

In de moderne tijd van 2001 was dit niet meer het geval en waren de gevolgen voor de MKZ uitbraak enorm. In Nederland werden 26 bedrijven besmet verklaard. Een gebied die zo'n beetje de Veluwe besloeg moesten alle risico dieren preventief worden geruimd, en werden er 260.000 evenhoevigen afgemaakt. Dit sloeg vele diepe wonden, de ruimingen raakten ook kinderboerderijen, dierenweides etc. Een ruiming op een bedrijf had ook enorme emotionele gevolgen.

 

Ter nagedachtenis aan deze ramp, die de regio zwaar trof, werd er een MKZ monument opgericht, het staat langs de Eper weg en bevindt zich tussen Epe en Emst. Het is een roodbonte koe opgebouwd uit landbouwwerktuigen.

 

Velen hebben reeds toen al hun twijfels geopperd over de gang van zaken, om zoveel dieren te ruimen. Gezonde dieren werden afgevoerd a la de deportaties in de Tweede Wereldoorlog, en waarom? Ooit liet men een boerderij waar MKZ was een poos met rust, de meeste dieren genazen en alleen de zwakkere haalden het niet. Het vermoeden bestaat dat het ruimen onder druk van de Europese Unie heeft plaats gevonden. Al in 2001 werd de Stichting Onderzoek MKZ crisis Kootwijkerbroek opgericht. Er zijn nu opnieuw gesprekken gaande die over de juistheid van de MKZ constatering gaan.

 

Het geeft wel aan hoe diep de wonde destijds was, en nog steeds gevoeld wordt. Ik ben benieuwd naar de afloop van dit gegeven. Hopelijk al helemaal geen MKZ meer, en als het er dan toch is, dat het toch zo gaat verlopen zoals het zou moeten, en niet met verschrikkelijke ruimingen..

Nieuwe reacties

01.11 | 18:50

Mooi verhaal.

09.08 | 16:13

Een mooi verhaal. Ik vermoede al dat hij naar de Noordkaap ging. En ook gelukkig
dat de mist oploste

07.06 | 16:06

Het is een mooi verhaal, je waant je in Noorwegen

24.11 | 23:33

Ben al een tijdje op zoek naar het boek Heelal van Anwb.
Waar An ik dit boek nog vinden?