Columns

Epiloog over de reeks wereldwonderen. In een eigen artikel over 21 wereldwonderen (waaruit gekozen kon worden voor de 7 nieuwe wereldwonderen) noemde ik 2 wereldwonderen die de lijst van 21 niet hadden gehaald. Ook hier benoem ik die 2.

 

Deltawerken
De deltawerken zijn in Nederland een verdedigingssysteem tegen hoog water uit zee voor de provincies Zeeland en Zuid-Holland.

 

 

Aanleiding
In 1953 kwamen in totaal kwamen 1835 mensen om bij de watersnoodramp. Om het land in de toekomst te beschermen voor zulke rampen, besloot de regering tot de versnelde aanleg van de Deltawerken. In een periode van meer dan 25 jaar zouden verschillende bouwwerken worden gebouwd. De kustlijn werd hiermee met ongeveer 700 km verkort.

 

 

Eigen kijk
Het noemen van de Deltawerken als wereldwonder is niet zozeer omdat de constructie ervan zo mooi is. Mooi zijn de Deltawerken helemaal niet eigenlijk. Het is een knap staaltje van techniek en laat zien hoe een volk de strijd aan is gegaan tegen het water, en dat mag toch met recht een wonder genoemd worden!

 

De Borobodur
De Borobudur (Javaans:: Barabudhur) is een boedhistische tempel op 40 km ten noordwesten van Jogjakarta in de provincie Centraal-Java, in het centrum van het Indonesische eiland Java. Het is naast de Prambanan en het Kraton in Jogjakarta xe9xe9n van de toeristische trekpleisters van Centraal-Java.

 

De Borobudur is gelegen bij de Mearpi, de meest actieve vulkaan van Indonesixeb, en is gebouwd in de periode 750 - 850. De naam stamt mogelijk van het Sanskriet "Vihara Buddha Ur", dit betekent vrij vertaald "boeddhistische tempel op de berg".

 

De Borobudur is opgebouwd als een grote stoepa. De basis van deze stoepa is 118 bij 118 meter. De stoepa heeft acht etages; de onderste vijf zijn vierkant, de bovenste drie rond. De etages vertegenwoordigen de boeddhistische kosmos. Op de bovenste etage bevinden zich 72 kleine stoepa's, die gebouwd zijn rondom xe9xe9n grote centrale stoepa. De grote stoepa staat symbool voor het Nirvana.
De kleine stoepa's vertegenwoordigen van onder naar boven de weg die een boeddhist moet afleggen om uiteindelijk in het Nirvana te worden opgenomen. Een pelgrim loopt iedere etage zeven maal rond met de klok mee. In de stoepa's bevinden zich beelden van Boeddha; wie door de gaten in de stoepa's deze beelden aan kan raken ontvangt, volgens het lokale bijgeloof (niet volgens het boeddhisme), het eeuwige geluk.

 

Eigen kijk
De borobudur is toch vooral een begrip: zelf zien, zelf de beelden voelen en "het eeuwige geluk" ervaren.

Nieuwe reacties

01.11 | 18:50

Mooi verhaal.

09.08 | 16:13

Een mooi verhaal. Ik vermoede al dat hij naar de Noordkaap ging. En ook gelukkig
dat de mist oploste

07.06 | 16:06

Het is een mooi verhaal, je waant je in Noorwegen

24.11 | 23:33

Ben al een tijdje op zoek naar het boek Heelal van Anwb.
Waar An ik dit boek nog vinden?