Columns

Over Alexander de Grote (21-7 356 v. Chr - 11-6 323 v. Chr. is op het internet heel veel info te vinden, veel boeken, en ook films. Deze log gaat over de mysteries die zich rondom Alexander de Grote bevinden. In zijn korte leven veroverde Alexander een enorm rijk (zie afbeelding), en om die reden kreeg hij de toevoeging De Grote. Al zou, mede om zijn wreedheid, de toevoeging de verschrikkelijke ook gekund hebben.

 

Er is een enorme legendevorming rondom Alexander de Grote. Hij zou afstammeling zijn van Zeus. Het orakel van Delphi noemde hem onoverwinnelijk. In Europa en delen van Azië wordt hij als held en geniaal veldheer beschouwd. Maar in Iran geldt hij als vernietiger en verwoester van Persepolis. Uit vele culturen zijn legenden over hem bewaard gebleven. Veldtochten zijn verhaald door klassieke geschiedschrijvers. In de Koran wordt Alexander de tweehoornige genoemd.

 

Alexander de Grote stierf jong, op 32 jarige leeftijd. Eerder zou hij een aandoening aan zijn longen hebben opgelopen, waar hij een longontsteking door kreeg. Dat zou hem fataal zijn geworden. Weer wat eerder zou hij ook een verwonding hebben opgelopen middels een speer in zijn borstkas, waar hij verzwakt zou zijn geraakt. Het verhaal gaat, dat dagen na zijn dood, het lichaam nog steeds niet in ontbinding was. Mogelijk was hij op dat moment schijndood, of lag hij in coma, wat medisch toen niet vastgesteld kon worden. Dit vergrootte zijn legende vorming. Ook gaat er een verhaal dat hij was vergiftigd.

 

Het laatste raadsel gaat rond zijn seksuele geaardheid.
Was hij hetero, homo of biseksueel? Hij trouwde 3 keer met een vrouw, maar tevens hield Alexander er vriendjes op na. Hephaestion zou zijn vaste mannelijke minnaar zijn geweest. Om hem zou Alexander het meest hebben gegeven. Alexander trouwde een zus van Hephaestion zodat hun kinderen neefjes zouden worden, zover kwam het niet. Hephaestion stierf aan hoge koorts. Alexander liet de grootste brandstapel en offers ooit maken. Ook hier een legende over Alexander's dood; hij zou ziek zijn geworden door het overlijden van zijn vriend, en zijn wil om te willen leven hebben opgegeven..

Nieuwe reacties

01.11 | 18:50

Mooi verhaal.

09.08 | 16:13

Een mooi verhaal. Ik vermoede al dat hij naar de Noordkaap ging. En ook gelukkig
dat de mist oploste

07.06 | 16:06

Het is een mooi verhaal, je waant je in Noorwegen

24.11 | 23:33

Ben al een tijdje op zoek naar het boek Heelal van Anwb.
Waar An ik dit boek nog vinden?