Columns

(Epe en directe omgeving 2); de Grote Kerk.
De eerste kerken werden vaak op de Germaanse offerplaatsen gebouwd. Zo zal dat in Epe ook geweest zijn. Waar nu het onderstuk van de toren staat, zal eerst een houten kerk gestaan hebben zo rond 1125 en 1150. De meeste Veluwse kerktorens dateren uit de 12e eeuw, gemaakt van tufsteen. Bij de eerste uitbreidingen ging dat in de richting van het koor, in de breedte. De belangrijkste reden voor het bouwen van een kerktoren was het onderbrengen van de kerkklokken, en als oriëntatiepunt.

 

Aan het einde van de 14e eeuw werd begonnen met een grote verbouwing, die geleid heeft tot het huidige kerkgebouw. Pseudo-basiliek is de naam van dit type kerk, een rechthoekig door pilaren geschieden driebeukig bouwwerk; vanwege doorlopende zadeldak zijn er alleen ramen in de zijbeuken. In het verlengde van de middenbeuk bevindt zich het koor met een halfronde afsluiting. De laatste groeifase kenmerkt zich door een tamelijk snelle bouw van de opeenvolgende onderdelen. De verbouwing blijkt rond 1415 met wederom een verhoging van de toren zijn voltooid. De toren werd met 10 meter verhoogd.

 

Het toen vergrootte koor en schip waren nodig i.v.m. de veranderde liturgische eisen, uitbreiding van het aantal altaren en bevolkingsgroei. De snelle bouw zou verklaard kunnen worden uit het feit dat Epe onder het bisdom Utrecht viel dat de bouw grotendeels financierde.
Na de middeleeuwen veranderde er weinig aan het exterieur. Zo werden in de loop van de
20e eeuw de ijzeren ramen uit 1857 vervangen door glas-in-lood. Na de Tweede Wereldoorlog werden restauraties uitgevoerd. Recent werden de leien van het dak vervangen. De leien kwamen uit de Rijn -en Moezelstreek. De bevolking van Epe kon bij deze renovatie als sponsor meedoen. Men kon een vierkante meter opkopen, of leien van het oude dak. Ook kon men een nieuwe lei sponsoren, door een lei te kopen, die boven het koor werd gelegd, en die lei werd dan met de naam van de koper gesigneerd. De naam van de koper werd zo vastgelegd voor een tijdspanne van 80 a 100 jaar.

Nieuwe reacties

01.11 | 18:50

Mooi verhaal.

09.08 | 16:13

Een mooi verhaal. Ik vermoede al dat hij naar de Noordkaap ging. En ook gelukkig
dat de mist oploste

07.06 | 16:06

Het is een mooi verhaal, je waant je in Noorwegen

24.11 | 23:33

Ben al een tijdje op zoek naar het boek Heelal van Anwb.
Waar An ik dit boek nog vinden?