Boekenpagina

Nostradamus is een geheimzinnige historische persoon. Hij was arts, astroloog. Hij zou voorspellingen geschreven hebben in kwatrijn vorm. Ze zijn zeer lastig te duiden, omdat de voorspellingen niet op een recht toe recht aan manier geschreven zijn. Volgens velen komen zijn voorspellingen uit. Doch altijd komt er iets van zijn werk tevoorschijn na een bepaalde gebeurtenis. Of dat vers dan ook werkelijk over die gebeurtenis gaat weet niemand precies.

 

In het boek is de tijd van Nostradamus een roerige tijd. De pest heerst met regelmaat. Het is de tijd van de opkomst van Luther, en daarmee de inquisitie. Volgens de Rooms Katholieke kerk was de de pest een straf van God en diende de pest als zodanig bestreden te worden. Elke arts of leer die afweek van die regels werd met argusogen gevolged. Zo ook Nostradamus en medestudenten die stelden dat de pest door de lucht werd verspreid, en een ziekte die bestreden kon worden. Nostradamus' kennis gaat verder, de leer van abrasax, een diepere studie van het leven.

 

In dienst van de Spaanse inquisitie tracht Molinas. Nostradamus te volgen, om te arresteren en te vernietigen. Molinas is zeer haatdragend en vasthoudend op een nare wijze. Niets of niemand ontziet hi om zijn doel te bereiken, ook zichzelf niet.
De roman laat één van de kanten zien uit de tijd van Nostradamus, één facet uit diens leven. Hoe loopt dit verder?

 

"In de mystiek van het kabalisme speuren de Joden naar de oorsprong van het leven en de mogelijkheid om de toekomst te voorspellen. Zo maakten zij zelf een levensvorm, wat niet de adem van God bezat. Dit kreeg de naam Gollem, een misbaksel. Het leeft maar het heeft geen ziel." (Bron: de procedure)

 

"Met de abrasax, kennis van het diepgaande, wordt de status bereikt waarin verleden, heden en toekomst versmelten. Met deze kennis kan de toekomst worden voorspeld." (Bron: Nostradamus, de profetie.

 

Tenslotte: In het boek Nostradamus, de profetie wordt Hippokrates genoemd, vermaard arts die op Kos heeft geleefd. In het boek moeten de afgestudeerde studenten de eed van Hippokrates afleggen. In de medische wereld wordt deze eed nog steeds afgelegd.

Nieuwe reacties

01.11 | 18:50

Mooi verhaal.

09.08 | 16:13

Een mooi verhaal. Ik vermoede al dat hij naar de Noordkaap ging. En ook gelukkig
dat de mist oploste

07.06 | 16:06

Het is een mooi verhaal, je waant je in Noorwegen

24.11 | 23:33

Ben al een tijdje op zoek naar het boek Heelal van Anwb.
Waar An ik dit boek nog vinden?