Boekenpagina

Mens en techniek staan centraal in de Maand van de Filosofie 2014. Dit thema staat minder ver weg dan het zo lijkt. Op het werk neemt digitalisering toe. Uitgevoerde geprinte mutaties, opdrachten of wijzigingen worden na de uit te voeren werkzaamheden digitaal opgeslagen. De papieren versie kan daarna vernietigd worden: minder papier is het credo.
De 3D printer is een feit. In de bouw en in de kunst worden zaken met deze printer gemaakt/geprint. Er wordt al gespeculeerd over het kunnen 3D printen van bijvoorbeeld hamburgers. Het printen van organen lijkt een volgende stap. Zijn we dan nog wel mens?

 

De google glass is maar net op de markt, maar straks hebben we die google glass bij ons permanent, of in ons, evenzo kleine smartphones. Alexander Klopping, maar ook wetenschappers, spreken over de mogelijkheid om vergaarde kennis van mensen op CD te kunnen zetten, en dat deze kennis gedownload kan worden. Zijn we dan wel mens?

 

Jos de Mul schreef het essay van de Maand van de Filosofie. In Kunstmatig van nature neemt hij bepaalde ontwikkelingen onder de loep. 3 scenario's van de toekomstige mens komen aan bod. Robotica, neurowetenschappen en biotechnologie.
De neurowetenschappelijke kant beziet de combi tussen de menselijke psyche en internet, computers. Het versneld kunnen lezen en leren, monitoren van digitaal gedrag, twitteren en vastlegging van lichaamsfuncties m.b.v. sensoren.
In de microbiologie heeft men alternatieven ontwikkeld voor het dna, het bouwplan van leven. We beïnvloeden daarmee de ontwikkeling van planten, dieren en mensen. Mag dit wel? Er wordt gesproken van het kunnen kiezen van toekomstig geslacht vóór de voortplanting.
In de robotica worden de robots steeds meer mens. Robots die alleenstaande mensen kunnen helpen in hun huishouden. Maar kunnen de robots uit hun zelf handelen en denken?
Kan de mens de Aarde werkelijk verlaten en ons nestelen op de Maan en op Mars? Daarmee beïnvloeden we de evolutie van de mens. Want op een ander oord, op een andere plaats, zal er een andere ontwikkeling van de mens zijn, dan op Aarde.

 

Al de vragen behoren niet tot een aflevering van Star Trek, maar zijn zeer reëel en dichtbij..

Nieuwe reacties

01.11 | 18:50

Mooi verhaal.

09.08 | 16:13

Een mooi verhaal. Ik vermoede al dat hij naar de Noordkaap ging. En ook gelukkig
dat de mist oploste

07.06 | 16:06

Het is een mooi verhaal, je waant je in Noorwegen

24.11 | 23:33

Ben al een tijdje op zoek naar het boek Heelal van Anwb.
Waar An ik dit boek nog vinden?