Boekenpagina

Schrijfster Anna Enquist liep ter voorbereiding van deze roman, een poos mee met een afdeling OK anaesthesie. Bij een operatie maken de chirurgen een praatje met de patiënt, de anaesthesisten niet, als het ware werken zij achter de schermen. De anaesthesisten brengen een patiënt de narcose toe, zij verdoven de patiënt als het ware.

 

De roman vangt aan als psychotherapeut Drik zijn werk weer oppakt na een periode van rouw vanwege het overleden van zijn vrouw. Een patiënt van hem heet Allard. Drik krijgt maar geen vat op hem, of denkt hem niet te begrijpen. Zijn eigen twijfel over zijn wijze van aanpak neemt snel toe.
Drik's zus werkt op de OK als anaesthesist. We krijgen een kijkje op de OK, een snelle gang van ene kamer in, andere kamer uit. Drik's zwager, Peter, is zijn beste vriend. Drik zit zelf met al zijn twijfels over zijn manier van praten.

 

Enquist is zelf psycho-analytica en pakt de twijfels vanuit haar kennis aan. De anaesthesisten zijn de letterlijke verdovers, maar mogelijk is de psycholoog ook een verdover, en zo lijkt de titel een metafoor. Misschien verdoven we zelf alles wat in de geest zit en willen we wel dat dit aan de oppervlakte komt?
Allard vertelt dat hij zijn opleiding stopt, en verder gaat met een opleiding als anaesthesist op een OK, bij Suzan. Drik ziet geen reden om Suzan over Allard te vertellen en als lezer ervaar je dat hier een kritisch punt gaat ontstaan. Je voelt de spanning van datgene dat zich onder de oppervlakte bevindt en zich naar boven gaat bewegen.

 

Het boek De verdovers is geen vrolijk boek. De diepere lagen van de menselijke geest geven hier geen aanleiding toe. Vele lagen heeft het boek, en dat maakt het boek boeiend.

Nieuwe reacties

01.11 | 18:50

Mooi verhaal.

09.08 | 16:13

Een mooi verhaal. Ik vermoede al dat hij naar de Noordkaap ging. En ook gelukkig
dat de mist oploste

07.06 | 16:06

Het is een mooi verhaal, je waant je in Noorwegen

24.11 | 23:33

Ben al een tijdje op zoek naar het boek Heelal van Anwb.
Waar An ik dit boek nog vinden?