Boekenpagina

Toen ik het boek leende in de bibliotheek, had ik de achterflap van het boek wel gelezen, maar drong de inhoud van het boek nog niet tot mij door. Ik begon het boek te lezen, en een lach kon ik op dat moment niet onderdrukken. Het is Mae Holland, die aan een nieuwe baan begint, een internetbedrijf onder de naam De Cirkel. Op dat moment in mijn leven was duidelijk dat ik zelf een nieuwe baan ging beginnen bij RAET, eveneens een internetbedrijf.
De Cirkel heeft een community, waaraan elke medewerker geacht wordt aan deel te nemen. Ook RAET heeft een digitale community, waar medewerkers bijdragen kunnen posten. Zie hier een overeenkomst..
In De Cirkel moet alles openbaar zijn en worden gedeeld. De Cirkel werkt naar volledige transparantie, ook van de overheid. Er is geen weg terug meer en bij slagen zal er geen privacy meer zijn. Het bedrijf motiveert dit door te zeggen dat ze streven naar een betere wereld,  alle kennis over ziektes kunnen worden gedeeld, en zo voorkomen kunnen worden, ook door alles te delen en te laten zien zal er geen crimininaliteit meer zijn. Door de motivatie snap je als lezer de keuze van Mae Holland voor het bedrijjf te willen werken. De Cirkel voorziet in gratis gebruik van sportfaciliteiten en kleding, en geweldige gadgets. Hoe meer je deelt in de community van de Cirkel, hoe hoger je belandt op de ladder van het bedrijf en het is een verslavend iets, Mae kan op een gegeven moment niet meer zonder.

De aanhang van het bedrijf groeit ook enorm. Het bedrijf kan je een beetje vergelijken met Google, Facebook en twitter. Steeds meer verdwijnt uit het privé domein, notabene op privé basis, en lijkt daarmee ook op BIg Brother, waar iedereen vrijwillig aan mee doet. NIemand heeft door welke tol er voor wordt betaald. Wie wil er nu geen betere wereld? Het alles wat wordt gedeeld komt buitengewoon dichtbij, en na het lezen van het boek had ik zeker een bijsmaak in de mond die als onprettig ervaart, alles delen; alles zichtbaar? Het geeft je de kriebels..

Nieuwe reacties

01.11 | 18:50

Mooi verhaal.

09.08 | 16:13

Een mooi verhaal. Ik vermoede al dat hij naar de Noordkaap ging. En ook gelukkig
dat de mist oploste

07.06 | 16:06

Het is een mooi verhaal, je waant je in Noorwegen

24.11 | 23:33

Ben al een tijdje op zoek naar het boek Heelal van Anwb.
Waar An ik dit boek nog vinden?