Boekenpagina

In de eerste Nederlanstalige vertaling kreeg het werk de titel Schuld en boete.
Zinderende roman waarin de hoofdpersoon Raskolnikov, een straatarme student, die woont in Sint-Petersburg, is van menin dat een misdaad pas een misdaad is als ze mislukt door geklungel. Als iemand een moord begaat, en vrij uit gaat, is onschudlig. Raskolnikov gaat er van uit dat hij zelf tot die categorie personen behoort. Hij meent dan ook dat hij de perfecte moord kan plegen. Vanuit die achtergrond pleegt hij zelfs niet 1, maar 2 moorden.
Maar daarna worstelt Rakolnikov met zijjn geweten en wordt hij langzaam maar zeker tot een bekentenis gedwongen: na de moorden begaat de student de ene na de andere fout en bekent de moorden. Dwangarbeid, plus de liefde van een vriendin, en geloof in God maken van hem een ander mens.
De suspense van de moorden, het thema over de perfecte moord en de ideeën over goed en kwaad maken het werk tot een meesterwerk.
Het boek is dan ook terecht opgenomen in de serie van de Volkskrant "Verboden boeken", een titel die wél gelezen hoort te worden, en niet verboden hoort te zijn.

 

Nieuwe reacties

01.11 | 18:50

Mooi verhaal.

09.08 | 16:13

Een mooi verhaal. Ik vermoede al dat hij naar de Noordkaap ging. En ook gelukkig
dat de mist oploste

07.06 | 16:06

Het is een mooi verhaal, je waant je in Noorwegen

24.11 | 23:33

Ben al een tijdje op zoek naar het boek Heelal van Anwb.
Waar An ik dit boek nog vinden?