Boekenpagina

"Lolita, mijn levenslicht, mijn lendevuur. Mijn zonde, mijn ziel. Lo-lie-ta, de tongpunt daalt 3 treden het gehemelte af en tikt bij 3 tegen de tanden. Lo-lie-ta."
De openingszin van Lolita werd gekozen op plaats 5 van de American Books reviews lijst van beste openingszinnen.
Tijdens het leven van Nabokov is het boek Lolia nooit in Rusland verschenen, en ook in andere landen werd het boek verboden. Maar nu worden de beginregels geplaatst in een lijst van boeken met de mooiste openingszinnen. Terecht, want de taal waarin Nabokov schrijft is prachtig. Hij schrijft in zeer mooie zinnen. Het werk is lyrisch geschrevven met passages die lijken op gedichten in proza.
In Lolita beschrijft Nabokov een relatie tussen Humbert en een 12 jarige nymfein. Humbert is een oudere persoon. Vanaf het moment van publicatie in 1955 is het boek een controversiele roman geweest, niet alleen vanwege het manische erotische perspectief van Humbert, mar vooral ook vanwege de leeftijd van Lolita.
Expleciete handelingen komen in het boek absoluut niet voor, dus hiervan hoef je niet in de stress te schieten. Humbert kreeg al gauw de stempel van een pedo opgeplakt. Onterecht want zijn liefde is op zich zuiver. Lolita zelf is nou niet bepaald de onschuld zelve.
Belangrijk thema is de drang tot het najagen van lustgevoelens, zelfs ten kosten van andermans leven.
Tegenwoordig wordt de roman vooral geprezen om de literaire kwaliteiten, en dat is terecht. In 1999 werd Lolita op de 4e plaats gekozen in Modern Library's list van 100 beste Engelstalige romans uit de 20e eeuw. Het boek werd opgenomen in de reeks Verboden Boeken.

Nieuwe reacties

01.11 | 18:50

Mooi verhaal.

09.08 | 16:13

Een mooi verhaal. Ik vermoede al dat hij naar de Noordkaap ging. En ook gelukkig
dat de mist oploste

07.06 | 16:06

Het is een mooi verhaal, je waant je in Noorwegen

24.11 | 23:33

Ben al een tijdje op zoek naar het boek Heelal van Anwb.
Waar An ik dit boek nog vinden?