Boekenpagina

In Europa, van Geert Mak, begint bij 1900, de wereldtentoonstelling te Parijs. Het boek is een treinreis door Europa in de 20e eeuw.
Ik stelde mij voor, dat als er een vervolg zou komen, over Europa en dan in de 21e eeuw het boek weer in Parijs zou kunnen beginnen. Het zou zijn aanvang kunnen hebben in 2015, vanwege de aanslagen op het Satirische weekblad Charlie Hedbo, en de gijzeling in de Joodse supermarkt, beide events met slachtoffers. Hoofdstuk 2 zou dan direct erop kunnen gaan over Denenmarken vanwegen de aanslagen daar. De toon wordt dan al aardig neergezet met verschillen tussen het westen en de radicale moslims.
(Er is inmiddels een vervolg die getiteld is Grote verwachtingen.)
Geert Mak reist per trein door Europe en laat ons kennis maken met de doorlopend veranderende wereld in de 20e eeuw. Al snel maken we kennis met keizer Wilheilm II, die droomde van een eigen Duits koloniaal rijk naar het voorbeeld van het Engelse imperium. Al snel duiken we de Eerste Wereldoorlog in. Meerdere grootmachten roerden zich en er onstond in België en Frankrijk een gruwelijk loopgravengevecht. Deze situatie duurde maand na maart, en het was niet ongebruikelijk dat soldaten van de diverse partijen een praatje met elkaar maakten (met als hoogtepunt het verhaal van de gezamenlijke kerstversiering; achter bureau's wordt beslist wie tegen wie vecht!)
Na de Eerste Wereldoorlog moest Wilhelm I in ballingschap, hij woonde in Doorn. Mak bezoekt deze plaats.
In 1917 vond de Russische revolutie plaats en is er uitgebreid aandacht voor Lenin. De revolutie was er één van de hoop, maar na de machtswisseling trad Lenin hard op tegen zijn tegenstanders en gold er een rode terreur. Lenin overleed jong op 54 jarige leeftijd.
De wijze van beëindiging van de Eerste Wereldoorlog, was niets meer of minder dan de voorbode van de Tweede Wereldoorlog. Alle grootmachten werden hard getroffen, en Dutsland het meest. Mak omschrijft de opkomst van de nazi's en Adolf Hitler. Met de verkiezingsoverwinning in 1933 begon veel ellende al. Het 1e concentratiekamp werd al 2 weken na de verkiezingen geopend en eerst was er een geruisloze "euthanasie" van zwaar gehandycapten mensen. De stap naar de grote Endlösung was hiermee een feit.
Het boek beschrijft o.a. historische gebeurgenissen en gebeurtenissen. Deze zijn vervlochten met verhalen en visies van mensen die hierbij betrokken waren, in die tijd leefden, of hier achteraf op terug keken.
Mak is een geweldige verteller. Gezellig haast schetst hij de geschiedenis van de 20e eeuw. Het boek kan je dan ook haast ontspannen lezen,  lekker achterover leunend in een luie stoel, glas wijn er bij, en garnituur en de gezellige avond is compleet. (Misschien iets 'te gezellig'') Met op literatuur en interviews gebaseerde observaties probeert Mak een beeld te geven hoe Europa zich in de 20e eeuw ontwikkeld heeft. Het boek is prettig leesbaar, prikkelend en de ruim 900 pagina's absoluut niet saai.

Nieuwe reacties

01.11 | 18:50

Mooi verhaal.

09.08 | 16:13

Een mooi verhaal. Ik vermoede al dat hij naar de Noordkaap ging. En ook gelukkig
dat de mist oploste

07.06 | 16:06

Het is een mooi verhaal, je waant je in Noorwegen

24.11 | 23:33

Ben al een tijdje op zoek naar het boek Heelal van Anwb.
Waar An ik dit boek nog vinden?