Boekenpagina

Voor enkelen is schrijven een passie. Als zij zichzelf in de hulst van de nacht afvragen of ze moeten schrijven, niet meer zonder kunnen, dat beantwoorden ze bevestigend. Voor anderen is schrijven meer last dan lust. Zij schrijven alleen als het verplicht is.
Jordan Peterson (1962) is een klinisch psycholoog, cultuurcriticus, docent psychologie aan de universiteit van Toronto. Voor zijn studenten schreef hij een gids over hoe, maar vooral ook waarom ze essays moeten schrijven.
Essays schrijven is volgens hem de manier waarop je ideeën over belangrijke onderwerpen op een geïnformeerde en aantrekkelijke manier kan opschrijven.
Maar waarom zou je die moeite willen nemen?
Om te beginnen omdat er geen verschil is tussen dat doen en denken. Handelen uit ontwetendheid is waarschijnlijk pijnlijker en minder productief dan handelen dat gebaseerd is op denken. Dus als je een bekwaam, producitef, veilig, en geïnspireerd leven wilt leiden, moet je nauwkeurig nadenken over onderwerpen.. Er is geen betere manier dan schrijven, omdat schrijven je denken verfrist en je geheugen vergroot.
Je ideeën uitschrijven heeft een aantal grote voordelen:
Je kunt meer schrijven dan je kan onthouden, dus je vergroot je capaciteit om verschillende ideeën tegelijkertijd te beschouwen. Bovendien kun je die ideeën verplaatsen en veranderen, je kunt van je plan weer afwijken, gedachtes afwijzen na bestudering ervan. Zo blijven alleen goede gedachtes over, die je kan bewaren en gebruiken. Nu heb je die plannen binnen handbereik en kan je ze delen.
De persoon die de beste argumenten kan formuleren en deze kan delen wint bijna altijd. Als je een baan wilt, moet je jezef verkopen.  Als je iemand probeert te overtuigen van de juistheid van jou opvatting, moet je de voordelen ervan succesvolt uiteenzetten.
Als je door het schrijven je denken en wijze van communiceren verbetert, ben je beter bewapend. De pen is wat dat aan gaat machtiger dan het zwaard.
Ideeën veranderen de wereld, vooral geschreven. De Romeinen bouwden gebouwen, en de Romeinen en de gebouwen zijn beide verdwenen. De Joden hebben een boek geschreven, zij zijn er nog steeds, en zo ook het boek. Het blijkt dus dat woorden langer kunnen bestaan dan steen, en meer invloed hebben dan de wereldrijken.
Als je leert schrijven zal je ook in staat zijn het verschil te zien tussen goede en intelligente ideeën en slechte ideeën. Je kan het kaf van het koren scheiden. Je zal op een juiste wijze beïnvloed worden door diepgaande en degelijke ideeën.
Degenen die kunnen denken en hun gedachtes kunnen delen zijn krachtiger dan degenen die dit niet kunnen, en krachtiger op een positieve manier, in de zin van "in staat een heleboel verschillende dingen vaardig en efficiënt te kunnen doen. Daarnaast, hoe bekwamer je wordt in het formuleren van gedachten, hoe belangrijker denken en dit kunnen delen wordt. In het recht, de medische wereld, de wetenschap, het bedrijfslven, de theologie en de politiek is niets noodzakelijker en waardevoller. Als jij kan denken en dit kan overbrengen, kun je indien nodig ook jezelf en je vrienden en familie verdedigen.
Volgens Peterson zijn verbale en schriftelijke vaardigheden belangrijk voor je gezondheid: als je leert denken door te schrijven zal je een goed georganiseerde geet intwikkelen, je zal zowel mentaal als fysiek gezonder zijn, aangezien onwetendheid en onduidelijkheid veel stress oplevert. Onnodige stress zal ervoor zorgen dat je lichaam overdreven reageert dan nodig is, dit zorgt voor onnodig energieverbruik en sneller ouder worden.
De conclusie is: leer schrjven, denken, en gedachtes delen. Anders zullen degenen die het wel kunnen over je heen walsen, je leven zal lastiger worden, en je zal sneller ouder worden. 
Onderschat nooit de kracht van woorden, zonder hen leefden we nog in grotten. Wanneer jij een essay schrijft benut je de de volledige macht van cultuur voor he leven. Onthou dit en je verovert het onbekende.
Dus: Schrijf!

 

Nieuwe reacties

01.11 | 18:50

Mooi verhaal.

09.08 | 16:13

Een mooi verhaal. Ik vermoede al dat hij naar de Noordkaap ging. En ook gelukkig
dat de mist oploste

07.06 | 16:06

Het is een mooi verhaal, je waant je in Noorwegen

24.11 | 23:33

Ben al een tijdje op zoek naar het boek Heelal van Anwb.
Waar An ik dit boek nog vinden?