Boekenpagina

"Wanneer de dood een verhaal vertelt, kun je maar beter luisteren".

In 2014 verscheen de verfilming van De boekendief in de bioscopen en zette het boek van Marcus Zusak toen in de belangstelling.
Direct valt de andere toon van schrijven in het boek op, er worden zinnen uitgelicht en vetgedrukt. Deze stijl blijft zo. Daarnaast valt de verteller van het verhaal direct op, niemand minder dan De Dood zelf.. De Dood moet de (ge) dode personen ophalen. De Dood handelt niet zelf, hij haalt de doden alleen maar op en ziet soms de omstandigheden waarin de mensen om het leven zijn gekomen, en geniet niet van zijn taak of zo. Rond de Tweede Wereldoorlog verrichte De Dood 'overwerk'.
De Dood vertelt het verhaal over Liesel, die als ze 9 jaar oud iss, in 1939 naar een pleeggezin gaat. Zij gaat naar een Hitler jugend afdeling voor meisjes. Met nazisme is het gezin helemaal niet bezig. Ze leven in een dorp in de omgeving van München. Het meisje maakt al gauw kennis met de gruwelen van de oorlog door de bombardementen. Ze houdt zich staande door wat boeken te stelen, te leren lezen én voor te lezen.
Het gezin neemt een Joodse onderduiker in huis, Max. Met hem bouw Liesel een vriendschap op. De schrijfstijl, door De Dood, is eenvoudig en past ook bij de jonge LIesel.
Er is sprake van een springerige stijl met voorspellingen, mededelding en tussenzetels. Maar het verhaal van Liesel is aangrijpend, al worden de gruwelijke feiten vaak ironisch en met humor beschreven.
Zal de Dood ook LIesel voortijdig moeten halen? De Dood s namelijk dikwijls in haar buurt...

 

Nieuwe reacties

01.11 | 18:50

Mooi verhaal.

09.08 | 16:13

Een mooi verhaal. Ik vermoede al dat hij naar de Noordkaap ging. En ook gelukkig
dat de mist oploste

07.06 | 16:06

Het is een mooi verhaal, je waant je in Noorwegen

24.11 | 23:33

Ben al een tijdje op zoek naar het boek Heelal van Anwb.
Waar An ik dit boek nog vinden?