Boekenpagina

Hoewel de literatuur van Stephen King vooral gebaseerd is op psychologische angst - Stephen King auteur van zeer veel boeken die zich in het horror genre plaats vinden, zijn er 7 quotes verzameld. Aangezien ik vooral in mijn jeugd zeer veel boeken van Stephen King las, vond ik het wel gepast om ze hier te plaatsen. Ik plaats ook de uitleg over de quote, en vul aan met een kort stukje over een boek van Stephen King, die ik ook gelezen heb.

1.

"Het engste moment is altijd vlak voordat je begint"

Hoe vaak werd je niet overvallen door angst alleen maar bij de gedachte aan alle dingen die je nog moets doen, reikend van iemand de liefde verklaren tot springen met een parachute uit een vliegtuig..
Er kan niet ontkend worden, dat dit soort ervaringen tegenstrijdige emoties bij ons opwekken. Wat van belang is, is dat we toch de sprong wagen en ons niet laten belemmeren door angst..

Het boek Cujo is volgens mij het eerste boek van Stephen King wat ik las. Het gaat over een Sint Bernhard hond, die gebeten wordt door een vleermuis, een ernstig zieke vleermuis..
Een gebeurtenis met gevolgen voor het gezin, waartoe Cujo behoort en hun directe omgeving..
"En geen van allen zijn ze zich ervan bewust dat buiten een gruwelijk monster zijn kans afwacht. Pas als hun levens in een stroomversnelling van gebeurtenissen terechtkomen, wordt een tip van de sluier opgelicht die hun het zicht op een vreeswekkende waarheid openbaart"....

2.

"Fictie is de waarheid die verborgen zit in de leugen."

Vaak hebben we de neiging om te denken dat fictie slechts een verhaal is, terwijl deze verhalen ons vaak meer over leven vertellen dan wat dan ook.
Denk er maar over na, en dan zie je dat de de boodschappen die verborgen zitten in de verhalen die we vertellen onze diepste waarheden bevatten: zelfs de waarheden die we nooit aan ook maar iemand zouden vertellen.

In veel verhalen van Stephen King spelen kinderen de hoofdrol, ik las eens ergens dat King dat doet in de hoop dat al die zaken die spelen in zijn verhalen "niet zijn kinderen overkomt."
In De Talisman moet Jack Sawyer, 12 jaar oud, van de oostkust van de VS naar de westkust bereizen om een talisman te machtigen om zijn zieke moeder te genezen Ook maakt hij kennis met een wondere, maar ook begreigende wereld van de Territoria, een subwereld..

3.


"Je kan en zou moeten beginnen en als je dapper genoeg bent, dan zul je dit ook doen."

Mensen die denken dat het zetten van de eerste stap om hun doel te bereiken hen verzekert van succes hebben het mis. Dit zou jou echter niet moeten beperken, maar er juist voor moeten zorgen dat je actie onderneem. Hier is een hoop moed voor nodig, moed die je alleen in jezelf kunt vinden. Zodra je eenmaal begint, is het overwinnen van alle obstakels op de weg slechts de volgende stap. Ga de uitdagingen één voor één aan.

In de cyclus van de Donkere toren, 7 delig, maken we kennis met scherpschutter Roland, altijd op zoek naar de man in het wart, Het is een fantasy wereld, voor Stephen King anders dan anders. In eerlijkheid dien ik te zeggen dat ze niet alle 7 even goed zijn. Maar goed, King gaf een andere fascinerende wereld, anders dan de onze, maar toch erg bekend voorkomt. 


4.

“Monsters bestaan echt en geesten ook. Ze leven in ons en soms winnen ze.”

Stephen King is werkelijk een expert op dit gebied. Gedurende zijn hele leven heeft hij een reeks problemen moetn doorstaan die hem in staat hebben gesteld om de geweldige wereld te creëren die je in zijn boeken kan terug vinden.
Denk er eens over na: hoevaak hebben de stemmen in jouw hoofd er wel niet van weerhouden iets te doen wat je heel graag wilde? Luisteren naar die stemmen in je hoofd die jou vertellen dat je iets niet kunt, of dat je zult falen zal ervoor zorgen dat je verstijft en dat je met je voeten aan de grond genageld zult worden, waardoor je niet meer vooruit kunt komen.
Sta niet toe dat de innerlijke dialoog die in jou gevoerd wordt controle over jou krijgt. Alleen jij kunt de monsters in je hoofd verslaan.

In het boek met de titel Het, teistert een afschrikwekkend iets een aantal jongens. 26 jaar later komt "HET" weer terug.. In al diens verschrikkingen. Eén van de spannendste boeken van Stephen King, het is ook 2x verfilmd, en het is meer spannend dan eng, al hoewel.. Het is wel een beetje eng..


5.

“Optimisme is een volkomen legitieme reactie op mislukking.”

Mislukking is een zeer ingewikkeld concept. Vaak zien we mislukkelingen als problemen, terwijl ze eigenlijk ook deuren openen voor nieuwe mogelijkheden. De enige persoon die kan bepalen wat een mislukking inhoudt en in hoeverre het jou kan beperken ben jij zelf.
Je kunt er zelf voor kiezen om mislukkingen te zien als iets volkomen negatiefs of om ze te bekijken vanuit optimisme. Als je ervoor kiest om ze vanuit optimisme te bekijken, dan zul je veel beter in staat zijn om succes te bereiken.

In De Gloed manifesteren zich andere soorten wezens, met een wel erg angstaanjagende agenda. In de originele taal heten zij The Tommyknockers, en het begint met een (bestaand) kinderrijmpje, maar al gauw is die pret er wel van af..

6.

“Amateurs gaan zitten wachten op inspiratie, de rest van ons staan gewoon op en gaan aan de slag”

Hoewel we natuurlijk niet kunnen zeggen dat Stephen King een van de meest conventionele banen heeft, is het toch zo dat het voor niemand makkelijk is om dag in dag uit verder te gaan met zijn dagelijks leven.
Kun je je voorstellen hoeveel mensen er wel niet zijn die geweldige ideeën hebben om een eigen bedrijf te beginnen, die boeken schrijven of andere dingen ondernemen? Deze ideeën zijn echter niets waard als ze er niet naar handelen en er werkelijkheid van proberen te maken.

In De Noodzaak, opent een vreemdeling een winkel, waarin iedereen wel iets van zijn gading vindt. De prijs voor blijkt een morbide prijs te zijn en is niets meer zeker in Castle Rock, Maine, waar zich veel van Stephen King hebben afgespeeld...

7.

“We verzinnen verschrikkingen om ons te helpen om te gaan met de echte verschrikkingen”


Fictie geeft ons de kans om te ontsnappen. We lezen en creëren fictie om te ontsnappen aan de uitdagingen die het leven ons voorschotelt. Je kunt schrijven, schilderen, dansen of andere dingen doen om jezelf af te leiden van je eigen gedachten.
Dit soort bezigheden kunnen je helpen om met momenten en gebeurtenissen om te gaan die jou kwaad kunnen doen. Het maakt niet uit hoe makkelijk jouw leven op het eerste gezicht lijkt, er zijn hoe dan ook vast wel momenten waarop jezelf even moet afleiden.

Door middel van zijn woorden leert Stephen King ons geweldige levenslessen. Als je nog nooit een van zijn geniale literaire werken hebt gelezen, dan is het nu een goed momentom dit te doen. Je zult zien dat zijn woorden niet alleen inspireren, maar dat ze ook in staat zijn om je in een wereld te lokken die lijkt op geen andere.

Nieuwe reacties

01.11 | 18:50

Mooi verhaal.

09.08 | 16:13

Een mooi verhaal. Ik vermoede al dat hij naar de Noordkaap ging. En ook gelukkig
dat de mist oploste

07.06 | 16:06

Het is een mooi verhaal, je waant je in Noorwegen

24.11 | 23:33

Ben al een tijdje op zoek naar het boek Heelal van Anwb.
Waar An ik dit boek nog vinden?