Boekenpagina

In dit boek, van Javier Yanes getiteld De zwarte legende van de familie Mencía, gaat  de IK persoon van dit boek, Curro Mencía op zoek naar zijn grootvader Hamisch. Maar voor het zover is, begint het boek eerst met het voorstellen van een aantal personen.

 
Daar is Curro's grootmoeder Uke. Haar woning Luxe Domini was het decor van Curro's jeugd. Uke zelf gold ook als symbool van dit huis; een rots in de branding van de familie. We gaan terug in de tijd en lezen hoe de relatie tussen Uke en grootvader Hamisch zich ontvouwde, met hun gemeenschappelijke vriend Delsey genaamd. Hamisch was van Schotse afkomst en had een krachtige persoonlijkheid. Hun liefde was veel meer dan een scherts.

 

Uke werd zwanger van Hamisch, doch de 2 gaan voorgoed uit elkaar, het precieze waarom is in nevelen gehuld.

 

Kort na Uke's overlijden maakt Curro kennis met Hamisch. In de korte tijd dat Hamisch in Curro's leven is, maakte hij een onuitwisbare indruk en kregen ze een band. Curro's vader wil niets van Hamisch weten. Deze houding leek de eerste stap te zijn naar de scheiding van Curro's ouders. Even plotseling als Hamisch arriveerde, vertrok hij echter weer naar Afrika.

 

Curro werd, net als Hamisch, journalist. Flarden uit zijn eigen verleden en die van zijn grootouders komen terug als zijn vader het huis Luxe Domini wil verkopen. In Curro ontstond een niet te temmen verlangen om zijn grootvader in Afrika op te sporen. Samen met zijn vriendin Monica wist hij de gemeenschappelijke vriend van weleer, Delsey op te sporen. Delsey wist van één van de geheimen van Hamisch, maar was ook een getuige tussen de verwijdering van Hamisch en Uke.

 

Samen met deze Delsey ging Curro naar Kenia, op zoek naar zijn grootvader. HIj maakte er kennis met een indrukwekkend land, met een prachtige natuur, en imposante geschiedenis. Hij ontmoette er vele kleurrijke figuren.

 

Op zoek naar "de zwarte legende van de familie Mencía. Is de titel een metafoor voor iets? Men spreekt ook van een donker Afrika tenslotte. Zal Curro de legende vinden? Zijn grootvader? Vragen die antwoorden hebben, maar die geef ik niet in deze recensie prijs, dat kun je het beste zelf lezen. Dit boek is namelijk een parel, een parel over Afrika!

Nieuwe reacties

01.11 | 18:50

Mooi verhaal.

09.08 | 16:13

Een mooi verhaal. Ik vermoede al dat hij naar de Noordkaap ging. En ook gelukkig
dat de mist oploste

07.06 | 16:06

Het is een mooi verhaal, je waant je in Noorwegen

24.11 | 23:33

Ben al een tijdje op zoek naar het boek Heelal van Anwb.
Waar An ik dit boek nog vinden?