Boekenpagina

Een aantal historische feiten liggen ten grondslag aan dit boek. Tijdens één van de reizen van James Cook werd de melding gemaakt van het zien van een zeldzame vogel, Ulieta genaamd. Nadien is deze vogel nooit meer waargenomen. Reiziger Joseph Banks heeft echt geleefd. Vlak voor één van zijn reizen verbrak hij zijn verloving en kreeg hij een relatie met "een mevrouw B.", waarover verder zeer weinig bekend is. De ontdekking van de Congoleese pauw is waar gebeurd.

 

In boek wordt de hoofdpersoon John (in de IK vorm geschreven) op het spoor gezet om een vogel te vinden die ooit in het bezit is geweest van Joseph Banks. John leert de geschiedenis van de vogel kennen en ontdekt interessante details over de aanwezigheid van een vrouw in het leven van Banks.

 

Het heden wordt afgewisseld met het verleden; de ontmoeting van Banks en een vrouw. Zij is een bijzondere vrouw, iemand die in het leven staat en met zorg tekeningen maakt. Hun treffen en het vervolg wordt op een gevoelige manier geschreven door de auteur. Haar bijzonderheid maakt dat zij geen vrouw is die zich laat kooien. En Banks zal nu eenmaal willen reizen.

 

De verloren vogel lijkt ook wel een metafoor voor een zoektocht naar iets in het leven. De auteur geeft je dit gevoel, en dat maakt het mysterieus. Al die ontdekkingsreizigers hadden het er voor om over om als maar op pad te zijn. Op zoek naar een nieuwe ontdekking? Of ook op zoek naar iets over zichzelf?
Dit alles wordt op een fijnzinnige manier opgeschreven, het verhaal boeit. Ik heb mezelf beloofd om dit boek nog een keer te lezen, en mij dan opnieuw te laten vangen door dit mooie boek.

Nieuwe reacties

01.11 | 18:50

Mooi verhaal.

09.08 | 16:13

Een mooi verhaal. Ik vermoede al dat hij naar de Noordkaap ging. En ook gelukkig
dat de mist oploste

07.06 | 16:06

Het is een mooi verhaal, je waant je in Noorwegen

24.11 | 23:33

Ben al een tijdje op zoek naar het boek Heelal van Anwb.
Waar An ik dit boek nog vinden?