de Zomerartikelen

1e deel uit een reeks van 6 zomercolumns 2013, in de stijl van zomergasten, met in het 6e deel de keuzefilm van dit jaar.

 

Deze zomercolumn gaat over natuurkundige Stephen Hawking, geboren in 1942. Ik volgde eens een Teleac serie over het heelal, aan elkaar "gepraat" door Hawking. Hawking is een opmerkelijke man. Hij heeft namelijk een progressieve neurologische aandoening, een ziekte die de spieren aantast en veroorzaakt ernstige verlamming. Hawking is dan ook zeer zwaar gehandicapt, beweegt zich voort in een elektrische rolstoel, en "praat" via een computer. Hij heeft inmiddels 24 uur per dag verzorging nodig.
Hij heeft zijn diverse doctoralen gehaald, en is professor. Hij schreef boeken over het heelal. Met de nodige kennis maar op een manier waardoor de boeken ook toegankelijk zijn voor leken.
Ook de televisieserie werd op een toegankelijke manier de kijker voorgeschoteld.
Het precieze fragment doet er dan ook niet toe; het gaat hier om Hawking zelf. Het mag een wonder zijn dat hij nog altijd leeft, en zo is elke dag een geschenk. Hawking is zo'n iemand die je dat wat nadrukkelijker doet realiseren.
Vandaar de keuze!

Nieuwe reacties

01.11 | 18:50

Mooi verhaal.

09.08 | 16:13

Een mooi verhaal. Ik vermoede al dat hij naar de Noordkaap ging. En ook gelukkig
dat de mist oploste

07.06 | 16:06

Het is een mooi verhaal, je waant je in Noorwegen

24.11 | 23:33

Ben al een tijdje op zoek naar het boek Heelal van Anwb.
Waar An ik dit boek nog vinden?