de Zomerartikelen

2e aflevering in de reeks van zomercolumns, in de stijl van zomergasten. Met fragmenten uit films, programma's en in de laatste aflevering mijn keuzefilm van dit jaar.

 

Acteur Peter Sellers (1925-1980) is natuurlijk veel te jong overleden. Zeer bekend is zijn rol als inspecteur Clouseau in de Pink panther films. In één van de vorige TV edities van zomergasten belandde één van die Pink panther films als keuzefilm. Maar hij heeft heel veel meer gespeeld, en nog wel meer dan dat ik ken. De rol van Clouseau moet voldoende bekend zijn bij menig persoon.

 

Ik kies voor een fragment van een film die hij bij leven maakte, en dat is uit Being there, een film uit 1979, zijn laatste rol. Sellers speelt hier de tuinier Chance die door een samenloop van omstandigheden oer ongeluk in een televisie uitzending belandt. Zijn naam wordt verkeerd begrepen, hij zegt "Chance, the gardiner (Chance, de tuinier) wat als naam wordt uitgelegd in Chauncey Gardiner.
Zijn gebrabbel over tuinieren (wat van andere zaken heeft Chance echt geen kaas gegeten) wordt gezien als diepe filosofische wijsheden; de economie wordt met een tuin vergeleken, de seizoenen in een tuin, gelijk aan de seizoenen in de economie..

 

Het is geen film waarbij je anderhalf uur blauw ligt van het lachen. De rol van Sellers is eerder ingetogen. Een eenvoudige man wordt verkeerd begrepen, hij begrijpt zelf het waarom niet, en laat alle belangstelling maar gelaten over zich heen. Om hem heen hangt toch iets van een mysterie.
Als fragment het eerste moment als hij verteld over zijn tuinierschap, en de reacties (de vergelijking tussen tuin en economie) kies ik als fragment. Ik had de film ook als keuzefilm kunnen kiezen overigens.

Nieuwe reacties

01.11 | 18:50

Mooi verhaal.

09.08 | 16:13

Een mooi verhaal. Ik vermoede al dat hij naar de Noordkaap ging. En ook gelukkig
dat de mist oploste

07.06 | 16:06

Het is een mooi verhaal, je waant je in Noorwegen

24.11 | 23:33

Ben al een tijdje op zoek naar het boek Heelal van Anwb.
Waar An ik dit boek nog vinden?