de Zomerartikelen

4e aflevering van een serie zomercolumns 2013, in de stijl van zomergasten, met muziek of filmfragmenten of uit televisieprogramma's met in deel 6 een keuzefilm.
In een eerder jaar van zomergasten nam schrijver Maarten 't Hart ons mee naar zijn keuze film Nosferatu, the Vampyre over Dracula met Kinsky als Dracula. In deze aflevering neem ik je mee naar 2 fragmenten uit 2 andere Dracula films.

 

Het eerste fragment is uit de eerste Dracula film, uit 1958, met Christopher Lee als Dracula. Lee heeft diverse keren model gestaan in Dracula films en ook in andere filmrollen mocht Lee de slechterik spelen. Typecasting noemen ze dat in Hollywood.
Ik wil het fragment waarbij Dracula voor het eerst verschijnt in de film. Dracula heeft zijn eigen "muzikale leader", aanzwellende muziek. De kijker ziet eerst de schaduw van Dracula, vanwege zijn cape die hij draagt. De muziek zwelt aan en valt stil, want bij de eerste verschijning is hij Graaf Dracula en lijkt er niets aan de hand.
Dat dit niet het geval is, dat weten we inmiddels.

 

Voor het 2e fragment maak ik een sprong in de tijd, naar 1992, met ook mooie rollen voor de jonge Keanu Reeves en Winona Ryder. Alle ingrediënten van de Dracula legende zitten in deze film. Alles zeer goed verpakt en zou ook een kandidaat keuzefilm kunnen zijn. Voor een horror zou je de kreet "kleurrijk" niet verwachten, maar dat is in deze Dracula film volop aanwezig, inclusief bloederige scenes. Toch is de film meer spannend dan eng.
Ik kies voor het fragment waarin Keanu Reeves als notaris in dienst komt bij Graaf Dracula (Gary Oldman), van meet af aan een mysterieuze verschijning. Als Reeves zich met zijn scheermes bezeert, ontfermt Dracula zich over het scheermes en likt het bloed af..
Dit is nog maar een onschuldig begin van Dracula's werkelijke aard, als blijkt dat Reeves' verloofde lijkt op de vroegere geliefde van Dracula...

 

 

 

Nieuwe reacties

01.11 | 18:50

Mooi verhaal.

09.08 | 16:13

Een mooi verhaal. Ik vermoede al dat hij naar de Noordkaap ging. En ook gelukkig
dat de mist oploste

07.06 | 16:06

Het is een mooi verhaal, je waant je in Noorwegen

24.11 | 23:33

Ben al een tijdje op zoek naar het boek Heelal van Anwb.
Waar An ik dit boek nog vinden?