de Zomerartikelen

1e aflevering van (in elk geval) 6 zomerartikelen, in de stijl van zomergasten, met filmfragmenten, film, muziek, en in de laatste aflevering een keuze film. In het jaar dat ik 50 geworden ben is het thema "wat raakte mij zelf" in films, programma's, muziek?


Het vallen van de Berlijnse Muur
Op 9 november 1989 viel de Berlijnse Muur letterlijk, en was live op de TV te zien, hoe de mensen gaten in de muur maakten totdat de gaten groot genoeg waren om de mensen doorgang te verlenen. De mensen, verzameld aan beide zijden van de muur, konden door de gaten stappen en elkaar begroeten, zonder dat op ze geschoten werd.

 

De politieke achtergrond
Sinds 1986 was Michail Gorbatsjov bezig met politieke en economische hervormingen binnen de Sovjet-Unie. Op 4 juni 1989 werden in Polen de eerste vrije verkiezingen gehouden. Op 23 augustus werd door Hongarije de grens met Oostenrijk open gezet en 2 maanden later riep het de Republiek Hongarije uit.
Op 9 november 1989 werd door Günter Schwabowski een persconferentie gehouden. Schwabowski meldde dat vanaf dat moment iedere DDR burger vrij was om de grens over te gaan.
De functie van de Muur ging vanaf dat moment verloren. De Muur was nog niet direct geopend. De grensovergang Bornholm Strasse ging als eerste open. Daarna gingen alle grensposten open en de Oost-Duitsers gingen verbouwereerd naar West Berlijn.
Een waar volksfeest kwam op gang. De Muur werd niet bewaakt meer en bewoners begonnen de Muur af te breken.
Velen zien de Val van de Berlijnse Muur ook als de Val van het Oostblok. In 1991 was de hereniging van Duitslang een feit, en op 25 december 1991 hield de Sovjet-Unie op te bestaan.

Nieuwe reacties

01.11 | 18:50

Mooi verhaal.

09.08 | 16:13

Een mooi verhaal. Ik vermoede al dat hij naar de Noordkaap ging. En ook gelukkig
dat de mist oploste

07.06 | 16:06

Het is een mooi verhaal, je waant je in Noorwegen

24.11 | 23:33

Ben al een tijdje op zoek naar het boek Heelal van Anwb.
Waar An ik dit boek nog vinden?