de Zomerartikelen

2e aflevering in de reeks zomerartikelen met als verbindende thema "wat raakte mij?"

 

Het toneelstuk het Achterhuis
De reclame zegt ons "voor het eerst op tonee;, de dagboeken van Anne Frank" als het gaat om de musical Anne, die nu speelt in Theater Amsterdam. Maar deze zin is onjuist.
In 1955 vond een premiere plaats van een toneelstuk over de dagboeken van Anne Frank, te New York. In eigenlijk is beroemde het toneelstuk "het Achterhuis" uit 1984 met o.a. Jip Wijngaarden als Anne Frank.

 

Ik ga jullie niet meenemen naar een fragment uit het toneelstuk. Ik toon ook niet de TV registratie van hetzelfde toneelstuk. Nee, ik neem jullie mee naar de totale uitvoering van dit toneelstuk. Het is niet mogelijk om een fragment te kiezen, het hele toneelstuk raakte mij.
De betekenis van het dagboek, het opgesloten zitten, het verloop van de Tweede Wereldoorlog, en de wetenschap van de afloop (van al de onderduikers overleefde alleen Otto Frank het concentratiekamp) worden realistisch en emotioneel weergegeven. De kracht van het dagboek is zo stek, dat ook dit stand houd op toneel.
Haast zou ik het lezen van dit dagboek op scholen verplicht willen stellen. Veel gaat verkrampt werken bij verplichting, maar het gaat mij om de inhoud en de betekenis van het dagboek.

 

Als ik dan een fragment zou benoemen, dan is het een fragment uit het boek. Het is het einde van het dagboek, de laatste alinea. Het zijn woorden, zo gevoelig geschreven. En dan is het wel ongelooflijk zuur en triest dat dit de laatste woorden zijn..
Anne zoekt naar een middel om te worden zoals ze zou willen zijn, en zou kunnen zijn, volgens haar, als er geen andere mensen in de wereld zouden zijn..

Nieuwe reacties

01.11 | 18:50

Mooi verhaal.

09.08 | 16:13

Een mooi verhaal. Ik vermoede al dat hij naar de Noordkaap ging. En ook gelukkig
dat de mist oploste

07.06 | 16:06

Het is een mooi verhaal, je waant je in Noorwegen

24.11 | 23:33

Ben al een tijdje op zoek naar het boek Heelal van Anwb.
Waar An ik dit boek nog vinden?