de Zomerartikelen

Start van een eerste cyclus zomerartikelen, in de stijl van zomergasten, met eerst 5 artikelen en als laatste van deze cyclys de keuze film.
Met in de eerste aflevering: the birds.

 

The birds, een film uit 1963, onder regie van Alfred Hitchcock.
Hitchcock was zijn tijd ver vooruit. The master of suspence wist om te gaan met de opbouw van spanning. Spanning werd opgevoerd, vaak subtiel, tot een definitieve ontknoping. Hij wist om te gaan met drama, momenten van ontboezemingen, onthullen van de waarheid.

 

De film the birds behoort tot de klassiekers. Verfilmd naar een kort verhaal van Engelse schrijfster Daphne du Maurier wordt de aanval van vogels op mensen op een beklemmende wijze in beeld gebracht. Hitchcock maakte gebruik van zowel echte vogels als namaak vogels. De levende vogels reageerden op fluittonnen. In combinatie met de nepvogels wist Hitchcock een beeld te creëren die destijds als zeer echt werden ervaren. En nog steeds zijn de aanvallen van de vogels angstaanjagend.

 

De door mij uitgezochte scene is zo''n aanval scene. Tippi Hedren nadert een school en ziet dat de eerste vogels zich daar verzamelen. Ze gaat de school in om de daar aanwezige kinderen te waarschuwen. In die tussentijd hebben honderden vogels zich verzameld, hun kans afwachtend. Iedereen zet het op een hollen, iedereen probeert te vluchten. De vogels vallen aan en vliegen later tussen de kinderen in. Het is een verstikkend, angstig moment.

Nieuwe reacties

01.11 | 18:50

Mooi verhaal.

09.08 | 16:13

Een mooi verhaal. Ik vermoede al dat hij naar de Noordkaap ging. En ook gelukkig
dat de mist oploste

07.06 | 16:06

Het is een mooi verhaal, je waant je in Noorwegen

24.11 | 23:33

Ben al een tijdje op zoek naar het boek Heelal van Anwb.
Waar An ik dit boek nog vinden?