de Zomerartikelen

Laatste aflevering van de eerste cyclus van zomerartikelen, in de stijl van zomergasten. Met fragmenten uit programma's, films of andere zaken. Dit (eerste) slot is de keuze film en wel: Les uns et les autres.

 

Het is een Franstalige film met heel veel muziek. De film begint in de jaren 35 - 40, de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog. Een aantal personages, die verspreid over de aarde leven, passeren de revue. Ze hebben 2 dingen gemeen: hun passie voor muziek en de naderende oorlog.

 

Competitie element is een terugkerend thema in de film. Is het toeval dat de één wel in de dansselectie zit en de ander niet? Is het toeval dat de één uit wordt gevraagd en de ander niet? Is het toeval dat de één de oorlog overleeft en de ander niet?
De film is vooral fantastisch gemaakt, het is knap om zoveel verhaallijnen in de film te gieten. Daarnaast springt de film een paar keer een wat jaren verder, naar een volgende generatie, de lijnen worden lastiger. Hoe vergaat het de volgende generatie? Hoe vergaat het competitie element hun? Wat zijn voor hen de gebeurtenissen in de eerdere oorlog? Zijn al die verschillende verhaallijnen toeval?
Steeds weer deze vraag, steeds weer opnieuw.
Sterk aangevuld met muziek, ook steeds weer opnieuw.
Het is een film die tot denken zet, een film waarvan de kwaliteit blijft hangen. De film behoort tot mijn favorieten aller tijden.

 

De film mondt uit in een magistrale uitvoering van Ravel's bolero, waarin de vele verhaallijnen voor één moment samenvallen. Is het toeval? Of heeft het zo moeten zijn, en leidde alles tot deze bijzondere uitvoering? Op dit moment lijkt het wel zo...

Nieuwe reacties

01.11 | 18:50

Mooi verhaal.

09.08 | 16:13

Een mooi verhaal. Ik vermoede al dat hij naar de Noordkaap ging. En ook gelukkig
dat de mist oploste

07.06 | 16:06

Het is een mooi verhaal, je waant je in Noorwegen

24.11 | 23:33

Ben al een tijdje op zoek naar het boek Heelal van Anwb.
Waar An ik dit boek nog vinden?