de Zomerartikelen

Laatste aflevering in de reeks zomerartikelen getint op de reeks Meesterwerken, wat door te geven aan de volgende generatie? De reeks wordt afgesloten met de keuze film.

Al vele mooie films heb ik al benoemd of waren eerder keuzefilm. Welke heb ik nog niet benoemd en is goed genoeg om door te geven aan een volgende generatie? In de reeks keuze films had ik nog geen werk van Alfred Hitchcock, en viel de keuze nu al gauw op zijn film Psycho.

Psycho is een film uit 1960, en is een thriller.
Marion Crane (Janet Leigh) steelt geld van haar baas en gaat op de vlucht. Zij overnacht in een motel gerund door Norman Bates (Anthony Perkins) en zijn moeder. Marion raakt met Norman aan de praat.
Als Marion later een douche neemt verschijnt een silhouet van een vrouw, die haar met messteken om het leven brengt. Norman denkt dat zijn moeder Marion heeft vermoord en wist alle sporen uit, ook van Marion's auto én lichaam.
Een detective en Marion's zus gaan op onderzoek uit door de verdwijning van Marion...

De manier van filmen leidde tot veel navolging. De douchescene is veelvuldig geciteerd en geparodieerd. Heel leuk is te zien hoe netjes de douche film is gefilmd, absoluut geen bloot. Hitchcock was een meester in hoe spanning op te bouwen, en daar is Psycho één van de uitblinkers in.
Voor acteur Anthony Perkins werd de rol zijn doorbraak, al kreeg hij snel te maken met typecasting.
Psycho wordt gezien als één van de beste films van Hitchcock, en valt ook in het rijtje van beste thrillers. 

Nieuwe reacties

01.11 | 18:50

Mooi verhaal.

09.08 | 16:13

Een mooi verhaal. Ik vermoede al dat hij naar de Noordkaap ging. En ook gelukkig
dat de mist oploste

07.06 | 16:06

Het is een mooi verhaal, je waant je in Noorwegen

24.11 | 23:33

Ben al een tijdje op zoek naar het boek Heelal van Anwb.
Waar An ik dit boek nog vinden?