de Zomerartikelen

Sam

Dit zomerartikel gaat over de documentaire Sam, op 26 april 2010 door de AVRO uitgezonden. De gehele documentaire zou je eigenlijk moeten zien. Het is een 45 minuten durende documentaire waarin Sam 19 jaar gevolgd wordt. Sam is een jongen met een ernstige spierziekte. Zo ernstig dat hij al op jonge leeftijd blind en doof wordt, en niet in staat is zelfstandig te ademen of zich voort te bewegen. Ria Bremer laat zien voor welke onmogelijke keuzes Sam en zijn ouders worden gesteld. Maar vooral ook hoe Sam er in slaagt - met veel doorzettingsvermogen en tegen de verwachtingen van de artsen in - een (vol) waardig leven te leiden. Het fragment dat ik kies is één van de gesprekken van de ouders van Sam met de artsen. Volgens de artsen is er voor de dan nog jonge Sam geen levensverwachting. De ouders moeten beslissen of Sam zuurstof toegediend krijgt. Zonder beademing zal Sam komen te overlijden..

 

Wat is kwaliteit van leven? Als ik het op voorhand zelf zou neerzetten, plastisch gezien; blind, doof, niet zelf kunnen beademen, niet kunnen lopen, zou ik zeggen dat er geen sprake is van een volwaardig leven. Deze documentaire laat echter zien dat deze vraag zeer moeilijk is te beantwoorden. Want hoewel de lichamelijke conditie van Sam slecht is, en zijn artsen op een gegeven moment spreken van zinloos medisch handelen, blijkt Sam een vechter. Hij haalt zijn VMBO diploma.

 

Wie ben ik om voor een ander mens te bepalen wat wel of niet een volwaardig leven is? Dit is niet te bepalen. Want wat ik wél volwaardig zou vinden, daar kan een ander mens wel zeer anders over denken.
En voor mijzelf? Ook dan is die vraag zeer lastig. Bijna elk mens hangt namelijk naar het leven, en zal in medisch slechtere situaties ook de grens van het toelaatbare verleggen. Zo heeft elke mens mogelijkheden om de situatie waarin hij/zij verkeerd toch ter hand te nemen.

 

Want Sam zelf vindt zijn leven volwaardig. Hij wil nog Spaans leren en naar Mexico reizen.De documentaire is een keer herhaald, en uiteindelijk volgde nog Sam, het afscheid, want Sam is inmiddels overleden.  Sam; een opmerkelijke persoon in een erg indrukwekkende documentaire.

Nieuwe reacties

01.11 | 18:50

Mooi verhaal.

09.08 | 16:13

Een mooi verhaal. Ik vermoede al dat hij naar de Noordkaap ging. En ook gelukkig
dat de mist oploste

07.06 | 16:06

Het is een mooi verhaal, je waant je in Noorwegen

24.11 | 23:33

Ben al een tijdje op zoek naar het boek Heelal van Anwb.
Waar An ik dit boek nog vinden?