de Zomerartikelen

Laatste aflevering in 2012 van de reeks zomerartikelen in de stijl van zomergasten, met de keuzefilm en dat is The elephant man, van David Lynch uit 1980.

 

The elephant man is de bijnaam van John Merrick, zijn huid is zo vervormd dat hij er afschrikwekkend uitzicht en gedoemd is een leven te lijden als kermisattractie.

 

Frederick Treeves ontfermt zich over deze man. De man lijkt zeer dom en nauwelijks in staat zinnen te leren of te spreken. Toch neemt Treeves de man mee naar zijn huis.

 

Het is een mooie film, vooral gevoelig gemaakt. Het is in een zwart-wit setting gemaakt, wat het verhaal in de oude tijd plaats. De elephant man blijkt meer dan alleen maar een misvormde man, hij is een bijzonder mens, een gevoelige persoon met oog voor kunst. Hij heeft 2 wensen; hij is met een kunstwerkbezig, dat wil hij afmaken. En hij wil slapen als een gewoon  mens, d.w.z. met kussens. Dit is echter onmogelijk; door zijn vervormingen zal hij op een gegeven moment met zijn gezicht in het kussen komen te liggen, en dan stikken..

 

Nieuwe reacties

01.11 | 18:50

Mooi verhaal.

09.08 | 16:13

Een mooi verhaal. Ik vermoede al dat hij naar de Noordkaap ging. En ook gelukkig
dat de mist oploste

07.06 | 16:06

Het is een mooi verhaal, je waant je in Noorwegen

24.11 | 23:33

Ben al een tijdje op zoek naar het boek Heelal van Anwb.
Waar An ik dit boek nog vinden?