Music, musica, musical: muziek!

Dit keer een Duitstalige plaat in de reeks van single's/'LP's of DVD's die raakten, of waar een herinnering aan zit. In 1986 kwam deze single uit, van Falco. Het werd een succesvol nummer, maar ook omstreden. Het ging over de ontvoering van een meisje, doch gezien vanuit de ontvoerder zelf, een man die handelde om sexuele motieven. Het deed een discussie opwaaien of je dit nummer op de radio wel kon draaien. Meerdere radiostations besloten om dat niet te doen, waaronder ook DJ Frits Spits. De achterliggende reden was, dat er op dat moment sprake was van een moordenaar die soortgelijk vergrijp had gepleegd. Ondanks de boycot werd het nummer een grote hit.

 

Zanger Falco werd in 1957 geboren en scoorde in 1981 een grote hit met Der Kommissar. Hij ging samenwerken met de broers Bolland en Bolland en scoorde een zeer grote hit met het nummer Rock me Amadeus, over Mozart. De samenwerking verliep niet zeer goed. Falco verscheen in de studio dikwijls dronken, stoned, of kwam helemaal niet opdagen. Na Jeanny had Falco geen grote hits meer.

 

De zanger emigreerde naar de Dominicaanse republiek. In 1998 overleed hij aan hoofdverwondingen, die hij had opgelopen na een auto ongeluk.
Het nummer is een emotioneel nummer, beladen gebracht door Falco. De vergelijking met de werkelijkheid lijkt me een toeval. Het gaat in een nummer toch om de emotie die weergegeven wordt? En als het gaat om niet meer draaien, zijn er dan wel meer nummers die niet gedraaid meer zouden kunnen worden. Ik zou ook destijds niet gestopt zijn om de plaat te draaien, omdat ik het een sterk nummer vond, en nog steeds vind. De discussie over wel/niet draaien is inmiddels wel geluwd en belandt de plaat met regelmaat in de TOP 2000.

Nieuwe reacties

01.11 | 18:50

Mooi verhaal.

09.08 | 16:13

Een mooi verhaal. Ik vermoede al dat hij naar de Noordkaap ging. En ook gelukkig
dat de mist oploste

07.06 | 16:06

Het is een mooi verhaal, je waant je in Noorwegen

24.11 | 23:33

Ben al een tijdje op zoek naar het boek Heelal van Anwb.
Waar An ik dit boek nog vinden?