Music, musica, musical: muziek!

Eerder seizoen bezocht ik de opera "Carmen", geschreven door George Bizet in 1875.
De opera werd uitgevoerd door de staatsopera uit Tatarstan, een gebied in Rusland.

 

De opera Carmen is een Franstalige opera, die zich afspeelt in Spanje. Don José wordt verliefd op de wulpse Carmen, echter een famme fatale. Om haar deserteert hij en verblijft hij in een bandietenbende. Carmen wil haar hart echter schenken aan een toreador.
Don José kan haar echter niet loslaten en tijdens een stierengevecht van de toreador steekt hij Carmen neer en pleegt hij zijn crime passionel. Hij sluit met de zin:"jullie kunnen me arresteren.. Ik heb haar gedood..Oh mijn geliefde Carmen.."

 

De staatsopera uit Tatarstan koos er voor de opera in een setting te doen die dichtbij het origineel staat, met kledij uit de 19e eeuw, mooie decors; een markt, catacomben van een café, een bos, en een plek in de stad vlakbij een arena. Het is een groot gezelschap, ook kinderen deden mee en geeft zo de indruk van een stad. De zang werd nog aangevuld door ballet, heel gestileerd.
In de opera zitten bekende melodieën. 'Toreador' zingt iedereen mee (bij André Rieu) en de zwoele aria van Carmen, de habanera 'l'amour est un oiseau rebelle' behoort tot beroemdste operamelodieën aller tijden.
De stemmen waren zeer goed. Een vriendin van Don José was een sopraan, een lieflijke verschijning die eigenlijk Don José de ware liefde wil geven. De mezzosopraan stem van Carmen geeft een ondeugend tintje aan de rol. De hartstocht van tenor Don José is verscheurend als hij zijn daad pleegt.
De opera is best luchtig, het verhaal gaat vlot door en neigt al iets naar de musical.

 

Dit gezelschap kiest dus voor een mooie setting, mooie stemmen. Het maakt dat ik mij houd aanbevolen voor het zien van nog een andere uitvoering door deze groep! 

Nieuwe reacties

01.11 | 18:50

Mooi verhaal.

09.08 | 16:13

Een mooi verhaal. Ik vermoede al dat hij naar de Noordkaap ging. En ook gelukkig
dat de mist oploste

07.06 | 16:06

Het is een mooi verhaal, je waant je in Noorwegen

24.11 | 23:33

Ben al een tijdje op zoek naar het boek Heelal van Anwb.
Waar An ik dit boek nog vinden?